23. Jul, 2024.

SVETSKI DAN ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Objavljeno u Zanimljivosti
Pročitano 670 puta
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Svetski dan energetske efikasnosti obeležava se svake godine 5. marta, u čast prvog sastanka svetskih stručnjaka na temu energetske efikasnosti, održanog na ovaj dan 1998. godine u Velsu, u Austriji.
Šta je energetska efikasnost i u čemu je bitna razlika između uštede energije i energetske efikasnosti? Ušteda podrazumeva jednostavne korake, koji mogu da se usvoje kao način ponašanja, od gašenja svetla nakon izlaska iz prostorije do recikliranja plastične ili druge ambalaže.

Poslednjih godina u Srbiji je u porastu svest javnosti za promociju i korišćenje čistijih i energetski efikasnijih tehnologija, kao i obnovljivih izvora energije (OIE), što svakako ide u prilog aktivnijoj adaptaciji na klimatske promene i merama mitigacije ( ublažavanja ) koja takođe predstavlja jednu od ključnih komponenti procesa ublažavanja klimatskih promena koje su sve izraženije. U evropskoj bazi podataka moguće je istražiti i pronaći kako se kretala vrednost u udelu obnovljive energije u bruto finalnoj potrošnji.

Osnovni cilj obeležavanja i podsećanja na ovaj značajan datum je podizanje svesti građana o značaju unapređenja energetske efikasnosti i racionalnog korišćenja energije bez narušavanja komfora, standarda života ili ekonomske aktivnosti. To zavisi od odnosa svakog pojedinca, kulture ponašanja, ali i sticanja radnih i kulturnih navika tokom života.

Energetska efikasnost po aktuelnoj „Strategiji razvoja energetike“ posmatra se kao "novi izvor energije“. U Srbiji je potrošnja energije u odnosu na bruto domaći proizvod tri do četiri puta veća u odnosu na zemlje EU, a dva puta u odnosu na zemlje regiona. Zbog toga će u narednom periodu biti izuzetno važno da se sprovedu mere unapređenja energetske efikasnosti kako bi se smanjili nepotrebni troškovi i unapredilo stanje u energetskom sektoru.
Ministarstvo rudarstva i energetike od 2021. godine realizuje Nacionalni program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova kojim se u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave građanima dodeljuju bespovratna sredstva za mere energetske efikasnosti.

"Građani mogu da dobiju subvencije do 50 odsto ukupne vrednosti izvođenja radova na termičkoj izolaciji zidova, zameni stolarije, starih kotlova kao i za ugradnju solarnih panela“, poručila je ministarka rudarstva i energetike u tehničkom mandatu, Dubravka Đedović Handanović.

Srbija je čvrsto opredeljena za proces tranzicije energetskog sektora u kome je unapređenje energetske efikasnosti jedan od najvažnijih strateških ciljeva. Ministarstvo rudarstva i energetike nastaviće da realizuje programe koji smanjuju troškove građanima, daju doprinos zaštiti životne sredine i stabilnosti energetskog sistema, navodi se u zvaničnim dokumentima.
Naslovna slika: Solarni kolektor u dvorištu ing. Radeta Đukića u Vršcu

Izvor saznanja:
https://rtv.rs/sr_lat/drustvo/svetski-dan-energetske-efikasnosti
https://ekolist.org/obelezavamo-svetski-dan-energetske

Poslednji put izmenjeno nedelja, 21 april 2024 11:23
Hasan Helja


Čovek je biće prakse!

Adresa sajta www.cefix.rs
PokloniIOtpadSkloni