23. Jul, 2024.

5 načina do bolje energetske efikasnosti stomatoloških ordinacija

Objavljeno u Zanimljivosti
Pročitano 874 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Energetska efikasnost postaje ključna tema u različitim industrijama, uključujući i zdravstveni sektor. 

Stomatološke ordinacije, kao deo medicinske zajednice, takođe su suočene s izazovom smanjenja potrošnje energije i negativnog uticaja na životnu sredinu. 

Primena mera energetske efikasnosti u stomatološkim ordinacijama može ne samo smanjiti troškove poslovanja, već i smanjiti negativan uticaj ove industrije na ekologiju. 

U ovom članku ćemo istražiti nekoliko ključnih područja u kojima stomatološke ordinacije mogu poboljšati svoju energetsku efikasnost.

1. Prelazak na digitalne tehnologije

Bez rendgenskih snimaka danas se praktično ne može zamisliti ni jedan ozbiljnija stomatološka procedura, od terapije kanala korena zuba, preko ugradnje zubnih mostova, pa sve do ugradnje implanata.

Digitalni rendgenski snimci vilice promenili su način na koji stomatologija funkcioniše, učinivši ih sigurnijim i lakšim za pacijente.

Istovremeno, digitalne tehnologije učinile su ovu industriju ekološki prihvatljivijom i zelenijom.

Analogne tehnologije snimanja zuba takođe nose rizike poput odlaganja toksičnih materijala i olvnih folija.

Ovo ne samo da smanjuje troškove poslovanja, već i količinu otpada koji se ne može reciklirati.

2. Obraćanje pažnje na potrošnju vode

Imajući u vidu da sam čin pranja zuba troši veliku količinu vode i da stomatolozi moraju stalno prati ruke, stomatološke ordinacije su odgovorne za upotrebu puno vode svakog dana. 

Jedan od najvećih krivaca za ovo je jednostavan čin zubara koji ostavljaju slavine da rade dok se pacijentu peru zubi i kada osoblje pere ruke. 

Obraćanjem pažnje na potrošnju vode i korišćenjem samo kada je to potrebno, stomatološke ordinacije mogu uštedeti ogromnu količinu vode u relativno kratkom vremenskom periodu.

 Ovo će smanjiti mesečne račune za vodu i pozitivno uticati na životnu sredinu.

3. Pravilno upravljanje otpadnim materijalom

Za svaku medicinsku ili zdravstvenu ustanovu ili ordinaciju, upravljanje otpadom je veliki izazov.

Prvi i osnovni korak je posedovati odvojene kante za opšti otpad i klinički otpad. 

Na ovaj način ne samo da se smanjuje rizik od zagađivanja životne sredine i ljudi, već se osigurava i da se otpad uklanja na najefikasniji i isplativiji mogući način. 

Najveći problem otpada u kontekstu stomatologije, ili barem onaj koji ima najveći uticaj na životnu sredinu, je amalgam. Srećom, danas se on praktično više ne koristi.

Bele plombe, kao i direktne fasete, odnosno kompozitne fasete, izrađuju se od kompozitnog materijala koji je daleko manje opasan po životnu sredinu.

4. Korišćenje efikasnijih izvora osvetljenja

Zamena tradicionalnih sijalica sa LED rasvetom može značajno smanjiti potrošnju električne energije.

LED rasveta je energetski efikasnija, dugotrajnija i emituje manje toplote.

Pored toga, korišćenjem dnevnog svetla kada god je to moguće, kao dodatka veštačkom osvetljenju, dodatno može smanjiti potrebu za potrošnjom električne energije.

Ovo ne samo da će dovesti do manjih troškova, već će smanjiti sve negativne posledice koje proizvodnja struje sa sobom nosi.

5. Toplotna izolacija i kontrola temperature

Dobro izolovani prozori s dvostrukim ili trostrukim staklom mogu smanjiti gubitak toplote ili hladnoće, u zavisnosti od klimatskih uslova.

Takođe, poboljšanje izolacije zidova, poda i plafona može pomoći u održavanju stabilne temperature u ordinaciji.

Upotrebom programabilnih termostata omogućuje se preciznu kontrola temperature i smanjuje potrošnju energije za grejanje i hlađenje. 

Pored toga, neophodno je edukovati osoblje o energetski efikasnom korišćenju klima uređaja i grejanja.Zaključak

Implementacija mera energetske efikasnosti u stomatološkim ordinacijama ima brojne prednosti. 

Prelazak na digitalne tehnologije, smanjenje potrošnje vode, pravilno upravljanje otpadnim materijalom i korišćenje efikasnijih izvora osvetljenja takođe doprinose smanjenju troškova poslovanja i negativnog uticaja na životnu sredinu. 

Dodatno, poboljšanje toplotne izolacije i kontrola temperature omogućuju održavanje stabilne unutrašnje klime uz smanjenu potrošnju energije. 

Sve ove mere zajedno mogu doprineti stvaranju ekološki prihvatljivijeg okruženja u stomatološkoj praksi, smanjenju troškova i pozitivnom uticaju prirodu.

Marinel Cuculj

Sve se može ako se hoće!

Adresa sajta www.clickman.rs
PokloniIOtpadSkloni