31. May, 2024.

DAN PLANETE ZEMLJE - FASCINANTNE ČINJENICE

Objavljeno u Zanimljivosti
Pročitano 413 puta
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

 

Dan planete Zemlje obeležava se svake godine u većini zemalja sveta od 22. aprila 1970. godine, kada je širom SAD izašlo dvadeset miliona ljudi na proteste zbog nemarnog odnosa prema radnoj i životnoj sredini. Taj svetski datum odabrala je Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

 

Deset je fascinantnih činjenica o našoj planeti, što je u svakom pogledu čini jedinstvenom u Sunčevom sistemu i upozorenje da o njoj više brinemo.

Zemlja nije potpuno okrugla lopta, već je spljoštena na polovima što je posledica rotacije velikom brzinom ( 1.675 km/h, ili 465 m/s ). Zbog toga je prečnik Zemlje na ekvatoru duži 43 km od prečnika od jednog do drugog pola. Zemlja rotira oko svoje ose od zapada ka istoku. Zajedno sa Zemljom rotira njen vazdušni omotač - atmosfera tako da to ne primećujemo.

Voda pokriva više od 70 procenata Zemljine površine što se svake godine povećava zbog topljenja glečera i globalnog zagrevanja na koje neposredno utiče čovek svojim neplaniranim, ili namernim aktivnostima.

Svemir počinje na visini od 100 km gde se nalazi tzv. Karmanova linija, ali oko 75 procenata svemirske mase nalazi se na prvih 11 km iznad Zemlje. Na visini od 19 do 48 km iznad Zemljine površine lebdi  tanki ozonski omotač kao poslednja linija odbrane od kosmičkog zračenja.

Zemlja ima usijano gvozdeno jezgro što je čini najgušćom i petom po veličini planeta u Sunčevom sistemu. Poluprečnik Zemlje je 6.378 km po ekvatoru.

Ona je za sada jedina planeta na kojoj postoji život sa oko 8,7 miliona vrsta, a nastala je pre 4,5 milijarde godina. Prvi živi svet nastao je u vodi.

Gravitaciono polje Zemlje nije svuda jednako zbog njenog elipsoidnog oblika i nejednakog rasporeda mase. Prosečno ( srednje ) ubrzanje Zemljine teže je 9,81 m/s2 . Ono nije svuda jednako, što zavisi od položaja tela.

Zemlja je planeta ekstrema po pitanju temperaturnih razlika, jer je najviša temperatura izmerena od 56,7 stepeni C, a najniža od - 89,2 stepena C.

Najveći živi organizam na Zemlji je jedinstveni koralni greben uz obalu Australije koji se vidi čak iz svemira. Prostire se dužinom od 2.000 km.

Zemlja je jedina planeta sa aktivnim tektonskim pločama koje su zaslužne za formiranje planina i neprestane tektonske aktivnosti i rad vulkana.

Zemlja ima zaštitni atmosferski omotač, električno i magnetno polje čiji su polovi pomereni u odnosu na geografske polove ( ugao deklinacije ), a južni magnetni pol je u blizini severnog geografskog pola, dok je severni magnetni pol na geografskom jugu. Raspored magnetnih polova prvenstveno zavisi od električnog polja Zemlje.

Zaključimo, pošto je Zemlja tako jedinstvena i razlikuje se od drugih planeta Sunčevog sistema, red je da o njoj vodimo više računa, da je što manje zagađujemo, jer drugo mesto za život nemamo. Koliko god radili suprotno ona će nam vratiti višestruko više jer čovek nije jači od zakona prirode.

Poslednji put izmenjeno nedelja, 21 april 2024 20:06
Hasan Helja


Čovek je biće prakse!

Adresa sajta www.cefix.rs
PokloniIOtpadSkloni