23. Jul, 2021.

Naredne godine aparati sa oznakom energetske efikasnosti

Objavljeno u Saznanja
Pročitano 2567 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Srbiji bi od 1. marta naredne godine svi električni aparati trebalo da imaju oznaku koja precizira koliko su energetski efikasni, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Dušan Mrakić.

"Mašine za pranje veša, frižideri, sijalice, zamrzivači, šporeti imaće naredne godine oznake koja odredjuje njihovu energetsku efikasnost", kazao je on.

Mrakić je podsetio i da su po novom Zakonu o efikasnom korišćenju energije sve lokalne samouprave koje imaju više od 20.000 stanovnika, kao i veliki industrijski potrošači, obavezni da imaju energetskog menadžera.

Mrakić je na konferenciji o savremenim tehnologijama i načinu finansiranja energetski efikasnih objekata, koju je u Beogradu organizovao Centralnoevropski forum za razvoj (CEDEF), kazao da bi do kraja godine trebalo da se donese njaveći broj pravilnika koji se odnose na efikasnije korišćenje energije, kako bi od 1. marta 2014. bili u punoj primeni.

Prema njegovim rečima, preduzeća će imati period od tri meseca da prilagode obeležavanje svojih proizvoda novim pravilnicima o energetskoj efikasnosti.

Državni sekretar Ministarstva energetike je kazao da Srbija u saradnji sa Japanom priprema obuku za energetske menadžere, navodeći da je već nabavljena oprema za tu namenu, koja će do raspisivanja tendera za instituciju u kojoj će se energetski menadžeri obučavati, privremeno biti instalirana na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

Mrakić je rekao da se radi i na pomoći lokalnim samoupravama koje imaju manje od 20.000 stanovnika, a koje takodje mogu da dobiju obučene energetske menadžere i to kroz program "Alter enerdži".

Kako je precizirao, u prvoj fazi tog programa pomoć bi moglo da dobije osam do deset opština.

Mrakić je apelovao na lokalne samouprave i velike industrijske potrošačhe da naprave projekte energetske efikasnosti, jer bi sredstva za njihovu realizaciju naredne godine mogli da dobiju iz budžetskog fonda za energetsku efikasnost.

Mrakić i pored finasijskh teškoća očekuje da Srbija do 2018. ispuni obaveze o uštedi devet odsto energije koje je preuzela u okviru sporazuma sa Energetskom zajednicom jugoistočne Evrope.

On očekuje da bi pored sredstava iz budžetskog fonda značajna pomoć za unapredjenje energetske efikasnosti mogla da se dobiju i iz predspristupnih fondova EU.

Izvor: Beta

Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

Adresa sajta www.vila.rs

Najnovije od Branislav Vila

PokloniIOtpadSkloni