23. Jul, 2024.
Branislav Vila

Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

U sklopu pokrajinskog projekta "Mala škola uštede energije" u Osnovnoj školi "Đorđe Maletić" u Jasenovu, održana je serija predavanja na temu uštede energije. Partnerstvo za teritorijalni ruralni razvoj "SELO PLUS" je nosilac ovog projekta uz podršku Centra za energetsku efikasnost “Cefiks” iz Vršca. U prepunoj učionici, održana su dva predavanja: "Ušteda energije u domaćinstvu" i "Alternativni izvori energije”.

Nakon kratkog uvoda i informativnog pregleda svih projekata od 2012. godine na temu uštede energije, prikazan je nastavni film kao pilot projekat svih filmski obrađenih tema. Potom je usledila prezentacija o alternativnim izvorima energije koja je privukla posebnu pažnju učenika.

Cilj ovog projekta je edukacija o primeni praktičnih mera i aktivnosti na uštedi energije, kao i o mogućnostima korišćenja alternativnih izvora energije.

Ovakve inicijative imaju za cilj podizanje svesti o važnosti efikasnog korišćenja energije i promovisanju alternativnih izvora energije, te su od izuzetnog značaja za edukaciju mladih i njihovih porodica o očuvanju životne sredine.

Održano je drugo predavanje u sklopu pokrajinskog projekta "Mala škola uštede energije" u Osnovnoj školi "Jovan Sterija Popović" u Velikoj Gredi. Partnerstvo za teritorijalni ruralni razvoj "SELO PLUS" je nosilac ovog projekta, uz podršku Centra za energetsku efikasnost "Cefiks" iz Vršca.

U prepunoj učionici, održana su dva predavanja: "Ušteda energije u domaćinstvu" (Hasan Helja) i "Alternativni izvori energije" (Miroslav Stupar), dok je uvodničar bio Slaviša Maksimović, koji je ujedno i koordinator ovog projekta.Nakon kratkog uvoda i informativnog pregleda svih projekata od 2012. godine na temu uštede energije, prikazan je nastavni film kao pilot projekat svih filmski obrađenih tema. Potom je usledila prezentacija o alternativnim izvorima energije koja je privukla posebnu pažnju učenika.

Cilj ovog projekta je edukacija odabranih ciljnih grupa (učenici i njihovi roditelji) o primeni praktičnih mera i aktivnosti na uštedi energije, kao i o mogućnostima korišćenja alternativnih izvora energije.

Ovakve inicijative imaju za cilj podizanje svesti o važnosti efikasnog korišćenja energije i promovisanju alternativnih izvora energije, te su od izuzetnog značaja za edukaciju mladih i njihovih porodica o očuvanju životne sredine.

Dragi naši mališani i sugrađani, produkcija „Vila“ je i ove godine uz pomoć Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije realizovala tv serijal „Zaboravljene igre za decu i odrasle“. U deset epizoda pokazaćemo Vam neke tradicionalne dečje igre i igre za odrasle koje su se igrale, a mi smo pokušali da ih oživimo i prikažemo vama.

U desetoj, poslednjoj epizodi tv serijala “Zaboravljene igre za decu i odrasle” možete pogledati igru “Krunjenje kukuruza, bunar od šapurine i “Ribice”.

Na kraju svake emisije nalazi se po jedna koreografija KUD-a “Vinogradi” Gudurica koja ima odgovarajuću koleraciju sa igrom, jer članovi ovog folklornog društva, uglavnom meštani, nakon napornog rada u vinogradima nađu vremena da se opuste uz igru u prostorijama KUD-a, ili da upražnjavaju neke zaboravljene igre iz rodnog kraja što ih itekako zbližava.

Zaključimo da se kroz ove igre za decu i odrasle može štošta naučiti. Pre svega, koliko je podneblje uticalo na prisutnost i održivost određene igre, njenog načina izvođenja i odrastanja generacija kroz određenu igru.

PokloniIOtpadSkloni