26. Jan, 2021.

Gajenje Salix Viminalis energetske vrbe

Objavljeno u Saznanja
Pročitano 2222 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Energetska vrba (Salix Viminalis), sa svojim varijetetima prilagođenim lokalnim klimatskim i uslovima tla, predstavlja pravi odgovor na pitanja vezana za način ostvarivanja velikih prinosa drvene mase po hektaru u kratkom vremenu. Sa godišnjim prinosom od 30-40 t/ha drvene mase već nakon prve 2-3 godine, energetska vrba može da obezbedi najkvaliteniju certifikovanu sirovinu za čvrsto bio gorivo (pelet, briket), ili da se koristi u direktnom sagorevanju, kao “čips”, za proizvodnju toplotne i/ili električne energije. 

Obzirom da ne zahteva posebnu ili sofisticiranu tehnologiju i budući da je vrlo prilagodljiva svim tipovima tla, sem slaninog zemljišta, energetska vrba može postati osnov održivog poljoprivrednog posla u Srbiji. 

U zavisnosti od karakteristika tla i klimatskih uslova, možemo odabrati odgovarajući varijetet vrbe, između 12 trenutno certifikovanih. 

Uz minimalnu podršku nadležnog ministarstva, a u skoroj budućnosti i kroz programe Evropske Unije, investicija ovog tipa se može brzo promovisati i primenti od strane farmera, posebno na površinama koje su bile zapuštene, plavne ili pak nisu davale dobre prinose jestivih kultura - žitarica ili ratarskih proizvoda. U susednim državama energetska vrba je na osnovu odluka nadležnih ministarstava stekla status energetske vrste pogodne za dobijanje subvencija: u Mađarskoj [45/2007.(VI.11.) FVM] i Rumuniji: Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România pentru anul 2012, Strana 88. 

Gajenje energetske vrbe ne spada u šumarstvo već u poljoprivrednu delatnost, prema važećem razvrstavanju kultura Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i delatnosti APR.

Preuzmite priloge:
Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

Adresa sajta www.vila.rs

Najnovije od Branislav Vila

PokloniIOtpadSkloni