25. Jan, 2022.

Solarno selo kod Drvara

Objavljeno u Saznanja
Pročitano 6873 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Više od 15 godina srpski povratnici u Velikom Očijevu kod Drvara nisu imali struju i vodu, a danas je to prvo selo u BiH koje sve potrebe za električnom energijom i toplom vodom zadovoljava uz pomoć solarne energije.

Reč je o projektu elektrifikacije sela na nekoliko lokacija u BiH koji provodi Razvojni program UN-a (UNDP) i američka organizacija CWS. Veliko Očijevo je jedno od tih sela gdje se postavljaju solarni paneli koji prikupljaju solarnu energiju i proizvode struju.

Tako je u domaćinstvima donedavno obavezna sveća zamenjena sijalicom, stigla je topla voda, a u kućama se sada nalaze i frižideri, koje su meštani takođe dobili na poklon.

Oni koji su dobili struju imaju samo zadatak da solarne panele redovno čiste i peru ujutro i naveče.

Iako je vrednost celog projekta oko 15.000 KM, domaćini nemaju obavezu plaćanja, a celi paket je čista donacija. Lokalna elektrodistribucija nudila je ranije elektrifikaciju Velikog Očijeva za 720.000 KM, negde oko 360000 evra.

Solarne panele dobilo je do sada pet porodica, a u narednom periodu planirana je elektrifikacije celog sela. U Velikom Očijevu danas živi 21 srpska porodica od predratnih 75.


Izvor: BanjalukaLive

Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

Adresa sajta www.vila.rs
PokloniIOtpadSkloni