23. Jul, 2021.

Za energetsku efikasnost zgrada potrebne milijarde evra

Procenjeno je da je za poboljšanje energetske efikasnosti objekata u Srbiji, odnosno za zamenu prozora i poboljšanje izolacije svih zgrada, potrebno oko tri milijarde evra, izjavio je danas ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Dulić je na simpozijumu "Životna sredina i energetika - Šta čeka Srbiju" kazao da bi nakon takvog ulaganja procenjena ukupna godišnja ušteda energije za grejanje bila veća od 10 teravata sati.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi se uradila zamena starih prozora na svim zgradama, procena je da bi se godišnje za plaćanje energije za grejanje uštedelo više od 122 milona evra.

- U Srbiji se polovina zgrada greje na čvrsta goriva, odnosno i dalje dominiraju ruralni načini zagrevanja kuća - kazao je on i dodao da se u Srbiji 24 odsto energije potroši za grejanje u domaćinstvima.

On je istakao da je "energetska neefikasnost zgrada u Srbiji velika", odnosno da se godišnje potroši 200 kilovat sati po metru kvadratnom, dok je potrošnja u Evropi 137 kilovat sati po metru kvadratnom.

Dulić je podsetio da će tokom marta početi sprovođenje programa energetske efikasnosti u zgradarstvu za šta je iz Fonda za zaštitu životne sredine izvojeno 1,3 milijarde dinara.

- Milijarda dinara bespovratnih sredstava je namenjena adaptaciji objekata od javnog značaja i to za termoizolaciju, stolariju, zamenu kotlovskih postrojenja, nabavku peći i kotlova za biomasu, ugradnju toplotnih pumpi - rekao je on.

Dulić je kazao da je ostatak novca od 300 miliona dinara namenjen za subvencionisane kredite za unapredjenje energetske efikasnosti stambenih objekata.

Izvor: Beta

Više iz ove kategorije Stigla 84 projekta za izolaciju »
PokloniIOtpadSkloni