20. Jan, 2022.

Ušteda energije i regulator napona

koraci pri uštedi energije koraci pri uštedi energije kamatica.com
Objavljeno u Saznanja
Pročitano 2598 puta
Ocenite ovaj članak
(6 glasova)

Pre neki dan jedna  čitateljka našeg sajta iznela je problem visokog računa za struju u njenom domaćinstvu, tražeći da joj pomognemo nabavkom nekog regulatora napona, ne navodeći koje snage i za koje uređaje. Pošto se radi o interesantnoj temi, nije na odmet da prokomentarišemo navedeni problem.

Ugradnja regulatora napona nije svrsihodna za većinu uređaja koje koristimo u domaćinstvu, pošto pad napona nije dozvoljen za televizore, radio-aparate, pojačala, računare, adaptere svih prenosnih uređaja, pa čak ni za štedljive sijalice. Regulatori napona se mogu koristiti za obične sijalice, pojedina grejna tela i neke tipove elektro-motora. Promena napona pomoću neke regulacije menja i njegovu sinusoidu, tako da bismo oštetili većinu aparata koji, pored propisanog mrežnog napona, traže odgovarajuću frekvenciju struje (50 Hz).

Pošto smo postavili problem oko uštede energije u domaćinstvu, koje onda mere primeniti!? Iako smo o tome pisali, čak snimili jedan film („Ušteda energije u domaćinstvu“) u okviru pokrajinskog projekta 2015. godine, ponovićemo samo deo efikasnih mera. Sa strujom se najbolje ekonomiše kada je uopšte ne trošimo. Pošto to ne možemo uvek, najbolje je da je koristimo onoliko koliko treba, da u stanu svetle najnužnije sijalice, da ne grejemo preko mere, da bojler uključimo kada je jeftina struja, da računar i televizor isključimo kada ih ne koristimo, da nakon punjenja telefona, laptopa, ili tableta iz mreže isključimo adapter. Sa regulatorom napona možemo postići minimalne uštede, ali se mora raditi posebna regulacija za svako svetlo na prekidačkim mestima, što se uopšte ne isplati. Zbog toga je za svetlo najbolja ušteda zamena klasičnih sa štedljivim sijalicama. Ukoliko se grejemo na struju, izbacimo klasične termo-peći njihovom zamenom sa štedljivim grejnim telima, gde u ponudi imamo  neke interesantne domaće proizvođače. Grejna tela podesiti na temperaturu koja je optimalna, uz mogućnost da ih ne koristimo kada nismo prisutni, a najbolje je u režimu jeftine struje. Treba razmisliti o najjeftinijem načinu grejanja, da li su to drva, struja, plin, mada ponekad nemamo širok izbor oko mogućih rešenja. Veliki potrošači su protočni bojleri u kuhinji koje mnoge domaćice uopšte ne isključuju. Svako korišćenje vode na česmi uključuje bojler i tako struju trošimo bez potrebe.

Ukoliko smatramo da previše trošimo energente, moramo menjati neke ustaljene navike i ponašanja. To treba da se odnosi na sve članove domaćinstva, a ne samo na domaćice. Mnogima po ceo dan stoji upaljen računar, ili TV aparat. Zabeleženi su slučajevi da neki ljudi ne mogu da spavaju bez upaljenog televizora, ili bez muzike. U svakom slučaju, treba nastojati da ne kvarimo kvalitet života, ali ako je pretoplo u stanu, ili kancelariji, smanjimo temperaturu, zamenimo klasične sijalice, isključimo sve aparate koje ne koristimo, tako da željeni efekat uštede neće izostati. Najbolji način je da primenom nekih preporučenih mera pratimo visinu računa za struju i na kraju se opredelimo za ono što je najbolje. Štednja ne znači siromaštvo, već naviku koju prihvatamo, ili ne prihvatamo. Da bismo u tome uspeli moramo imati jaku volju i dogovor u porodici radi zajedničke koristi.

Izvor saznanja: Kamatica.com

Hasan Helja


Čovek je biće prakse!

Adresa sajta www.cefix.rs
PokloniIOtpadSkloni