11. Jul, 2020.

Zaustavljen lov grlica u Srbiji

Objavljeno u Saznanja
Pročitano 1013 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Palić, 1.jul 2015.
 
Poštovani građani Srbije,
 
želimo da vas informišemo da je ministarka poljoprivede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković. donela Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o proglašavanju lovostajem zaštićenih vrsta.
Njime se proglašava zabrana lova na grlicu do 31. marta 2017. godine.
Istovremeno se produžava lovostaj na jarebicu do 31. marta 2016. godine.
Koalicija NVO Srbije za zaštitu ptica (51 NVO) izražava zadovoljstvo što je promena ovog akta konačno učinjena, mada sa zakašnjenjem od gotovo 12 godina, od kada ornitolozi traže da se obustavi lov na grlicu kod nas. Nažalost, u međuvremenu je njena brojnost u mnogim zemljama u Evropi, među kojima je i Srbija, vidljivo smanjena.
Takođe dodajemo da je izostala ista odluka o zabrani lova na prepelice, čiju zaštitu traže i stručne ustanove Srbije (Zavod za zaštitu prirode i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode).
Nakon dve godine realizacije projekta "Zvuk ptica", možemo konstatovati da je ostvaren dijalog između donosioca odluka i zainteresovanih građana Srbije. Nadajmo se da će u budućnosti biti više hrabrijih odluka u cilju bolje zaštite biodiverziteta Srbije.
Projekat "Zvuk ptica" ( www.zvukptica.rs ) osmislili su i realizuju UG Artrust, ULJP Riparia i UGK AŠC iz Subotice. Projekat se realizuje u saradnji sa REC, kroz program SENSE, uz podršku Švedske razvojne agencije (SIDA).
Koalicija NVO Srbije za zaštitu ptica
kontakt osoba:
Vlatko Jovićević, UG Artrust
066 389 392

 

foto arhiva DZPPS
Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

Adresa sajta www.vila.rs
PokloniIOtpadSkloni