12. May, 2021.

Da li se isplati punjenje baterije preko noći?

Objavljeno u Saznanja
Pročitano 1510 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ukoliko ste korisnik "pametnih" telefona upoznati se problemom brzog pražnjenja baterije i potrebom da istu punite jednom u toku 24 sata. Najčešći i najlakši način je staviti telefon na punjač tokom noći, ali da li je to najpametnija opcija, pošto na taj način uređaj je uključen mnogo duže nego što bi trebalo.
Prva dobra stvar jeste da je energetska efikasnost punjača i telefona značajno poboljšana u poslednjih nekoliko godina i to zahvaljujući Internacionalnoj energetskoj agenciji (IEA). Naime, punjač kada je uključen u struju, bez telefona na njemu troši manje pola vata struje. To znači da jedan takav punjač na godinu dana može da potroši struje koliko je potrebno da se zagreje jedan bojler.
Kada se telefon uključi potrošnja energije u proseku dođe do 3,6 vata, a spada na 2,24 vata kada se baterija telefona napuni. Sa tim podatkom cena punjenja preko noći postaje značajno veća, jer telefon se minimum četiri sata puni bez potrebe.
Noviji "pametni" telefoni dolaze sa jedinstvenim, originalnim punjačima koji sprečavaju da ne dođe do neke havarije u trenutku kada baterija uređaja bude 100 odsto puna. Takođe, držanje telefona na punjaču duže nego što treba šteti samoj bateriji i smanjuje trajanje baterije. Ne previše, ali u situaciji gde par odsto pravi razliku, to ume da bude problem.

Izvor: Press online

Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

Adresa sajta www.vila.rs

Najnovije od Branislav Vila

PokloniIOtpadSkloni