12. Jul, 2020.

FORD PREDSTAVLJA HIBRIDNI AUTOMOBIL SA SOLARNIM PANELIMA

Objavljeno u Saznanja
Pročitano 2214 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Proizvođač automobila Ford će sledeće nedelje na Međunarodnom sajmu elektronike (CES Show) u Las Vegasu predstaviti svoj novi model C-MAC Solar Energi. Ovaj model je baziran na C-MAX hibridnom vozilu, ali sa dodatkom solarnih panela na krovu, koji služe kao dodatno napajanje baterija i obezbeđuju vožnju bez emisije štetnih gasova.
Visoko efikasne fotonaponske ćelije na krovu prekrivaju površinu od 1.5m2, ali nisu dovoljne da samostalno napune baterije. Zbog toga je Ford razvio nadstrešnicu za automobil koja sadrži fresnel sočivo koje koncentriše sunčeve zrake na krov automobila i na taj način znatno povećava proizvodnju električne energije. Automobil parkiran ispod ove nadstrešnice tokom jednog dana može baterijama da obezbdi 8kW električne energije, što je dovoljno za četvorosatnu vožnju.
Ovaj hibridni automobil sa jednim punjenjem može da pređe 998km, pri čemu koristeći samo električnu energiju prelazi 33.7km.
Korišćenjem obnovljivih izvora energije, procenjuje se da bi Ford C-MAX Solar Energi mogao da smanji emisiju gasova staklene bašte za 4 tone na godišnjem nivou u odnosu na prosečno vozilo.

Izvor: E2 vesti

Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

Adresa sajta www.vila.rs
PokloniIOtpadSkloni