29. Mar, 2020.

Užice - ekološka paradigma Srbije

Objavljeno u Saznanja
Pročitano 5167 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Tagovano

Povodom zagađenja hidroakumulacije Vrutci, sa koje se Užice snabdeva vodom, Zeleni Srbije žele da skrenu pažnju javnosti na nekoliko činjenica. Prvo, ova pojava se ne može smatrati prirodnim fenomenom, niti elementarnom nepogodom, kako se predstavlja već je posledica nebrige i neodgovornosti, kao i slabe ekološke kontrole. Jedini uzrok cvetanja algi vrste Planktothrix rubescens u ovoj količini može biti neravnoteža ekosistema jezera, izazvana zagađenjem organskog porekla u većim količinama.
Zaključak je da ekološka, vodoprivredna, komunalna i zdravstvena inspekcija nisu radile svoj posao. Nadležne službe hitno moraju istražiti šta je izvor zagađenja (nitrati, nitriti, fosfati...) i dalje zagađivanje hitno zaustaviti. Samo na taj način bi se ponovo uspostavila ekološki prihvatljiva ravnoteža, a učešće algi u vodi vratilo na prihvatljiv nivo, i za vodosnabdevanje i za zdravlje naših građana.
Apelujemo na sve nivoe vlasti u Srbiji – i na republički i lokalni - da pod hitno odpočnu rad na uspostavljanju sistema ekološke kontrole i prevencije, a ne da se incidenti skrivaju i javnost obmanjuje.
Ekološka istina je prvi korak do rešenja, a zagadjenje vode u Srbiji je jedan od najvećih ekoloških problema. U oblasti zaštite voda Srbija još uvek nije donela kvalitetnu i primenjivu zakonsku regulativu, što samim tim eliminiše i neophodnu infrastrukturu. Zaštite životne sredine jeste najskuplja oblast, ali je i najvažnija za rešavanje, jer ima dalekosežne implikacije na zdravlje stanovništva. Ako ne otpočnemo rešavanje tih problema, nećemo ispuniti uslove iz pregovaračkog poglavlja 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine. U ovom stanju, nismo odgovrni ni svojim građanima i građankama niti smo spremni za Evropsku Uniju.

Saopštenje Zeleni Srbije

Fotografija: Zoran Šaponjić

Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

Adresa sajta www.vila.rs
Više iz ove kategorije Solarne elektrane, zašto da ne »
PokloniIOtpadSkloni