28. Sep, 2023.

KOLIKO SMO ENERGETSKI EFIKASNI

Objavljeno u Dešavanja
Pročitano 1098 puta
Ocenite ovaj članak
(6 glasova)

Svetski dan energetske efikasnosti obeležava se 05. marta, u čast prvog sastanka svetskih stručnjaka, na temu energetske efikasnosti, održanog na ovaj dan 1998. u Velsu, u Austriji.

Koliko god pričali o ovoj temi uvek ćemo ostati nedorečeni jer se radi o potrebi svakodnevne promene stanja koje nije baš ružičasto. Ako bismo fokusirali koje su to mere i aktivnosti na konkretnom poboljšanju energetske efikasnosti potrebni su sledeći koraci: zamena neobnovljivih energenata obnovljivim, zamena energetski neefikasnih potrošača efikasnijim, izolacija prostora koji se greje ili hladi, zamena dotrajale ili neefikasne stolarije prostorija koje se greju ili hlade, ugradnja mernih i regulacionih uređaja, zamena ili ugradnja efikasnih sistema za grejanje, klimatizaciju ili ventilaciju.

Za provođenje navedenih mera i aktivnosti, pored znanja i dobre volje, potrebna su odgovarajuća ulaganja koja nisu za svačiji džep, jer su cene građevinskog, posebno izolacionog materijala drastično porasle. Mnogi od njih već su duplo skuplji u odnosu na prošlu godinu, a ponuđene subvencije i pomoć lokalne zajednice nije baš toliko ostvarljiva zbog papirologije i složene procedure.

Svako se u provođenju mera na uštedi energije snalazi kako zna i ume,a neki jednostavni potezi mogu dati očekivane rezultate. Nije veliki izdatak zameniti klasične sijalice sa LED svetlom, niti voditi računa da nam neki uređaji ne budu stalno uključeni, kao što su mobilni telefoni, računari i televizori. Najveći izdatak su troškovi grejanja o kojima treba razmisliti tako što ćemo odabrati najefikasniji koji neće ugroziti kvalitet života. Jednostavna računica govori da snižavanje temperature prostorije u kojoj boravimo samo za jedan stepen dovodi do 6 % uštede energije. Bojler ne moramo stalno držati uključenim, jer je pogrešno shvatanje kako se na taj način štedi. Čišćenje bojlera treba uraditi jednom godišnje pošto kamenac dovodi do nepotrebnog rasipanja energije.

Pored svih navedenih mera, najbolji način provere naše energetske efikasnosti je redovno praćenje troškova domaćinstva i pravljenje uporednih pokazatelja koliko izdvajamo za pojedine stavke. Kod gradnje i adaptacije objekata pametno je na vreme uložiti za toplotnu izolaciju, što će nam se brzo isplatiti zbog sve veće cene energenata. Prelazak na obnovljive izvore energije nije veliki san, a to je korišćenje energije vetra i Sunca. Cene solarnih kolektora sve su povoljnije bez obzira na turbulentno stanje tržišta. Najefikasniji način na uštedi energije je ulaganje kod gradnje objekata i korišćenje izolacionih materijala koji nisu štetni po zdravlje i koji ne dovode do rasipanja toplote na osetljivim mestima, kao što su rasušena stolarija i tanki spoljni zidovi, kako stambenog tako i poslovnog prostora.

Prilog: Autorska emisija o uštedi energije u domaćinstvu.

Poslednji put izmenjeno subota, 04 mart 2023 08:51
Hasan Helja


Čovek je biće prakse!

Adresa sajta www.cefix.rs
Više iz ove kategorije SVETSKI DAN PLANETE ZEMLJE »
PokloniIOtpadSkloni