05. Dec, 2020.

Srbija će biti energetski efikasna

Pročitano 1610 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U oblasti energetske efikasnosti Srbija za razvijenim zemljama zaostaje nekoliko decenija, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Radivoje Mitrović."Očekujem da talas koji je bio karakterističan za Evropu poslednjih desetina godina, tek stigne ovde i da će to biti podloga za novi investicioni ciklus, pre svega, u podizanje zgrada", kazao je Mitrović.

On je na međunarodnom simpozijumu "Obnovljivi izvori energije i zdrave zgrade" u Beogradu naglasio da je to šansa za velike kompanije, ali i mala i srednja preduzeća da razviju biznis, smanje troškove energije, ali i da se generalno podigne kvalitet života. Mitrović je naveo da je energetska efikasnost odavno jedna od aktuelnih tema i oblasti zbog svoje važnosti u ukupnom razvoju civilizacije i da predstavlja jednu od šansi za brži razvoj ekonomije i veće zapošljavanje. On je napomenuo da skoro nijedna oblast nauke u Srbiji nije u takvoj sprezi sa strukom i naukom kao što je to slučaj sa energetskom efikasnošću.    

Sekretar Udruženja Privredne komore Srbije za energetiku Slobodan Petrović, složio se da smo u oblasti obnovljivih izvora energije mladi i tek na početku, jer tek nekoliko godina primenjujemo te tehnologije. U našem sistemu već radi 30 obnovljivih izvora energije, ali njihova snaga je simbolična, ukazao je Petrović na skupu u organizaciji PKS, Društva za klimatizaciju, grejanje i hlađenje Srbije i Centra za održive i zdrave zgrade Univerziteta Ksung Hee iz Južne Koreje.

On je podsetio da naša zemlja do 2020. godine mora da ispuni preuzetu obavezu da 27% ukupne energije u upotrebi bude iz obnovljivih izvora.

Izvor: ekokuce.com

Priredila: Dragana Žarkov II - 4

Poslednji put izmenjeno subota, 04 maj 2013 07:58
Poljoprivredna škola "Vršac" - Vršac

Poljoprivredna škola u Vršcu osnovana je davne 1921. godine i od tada u njoj se obrazuju i vaspitavaju mlade generacije za uspešno obavljanje poslova u struci.


Kontakt:
Poljoprivredna škola "Vršac", Arhitekte Brašovana 1, 26300 Vršac
Telefon: +381 13 805 058 (sekretar), +381 13 805 059 (direktor)
Tel/Fax: +381 13 807 589 (računovodstvo)

Više iz ove kategorije London Array »
PokloniIOtpadSkloni