25. Feb, 2021.
Poljoprivredna škola "Vršac" - Vršac

Poljoprivredna škola "Vršac" - Vršac

Poljoprivredna škola u Vršcu osnovana je davne 1921. godine i od tada u njoj se obrazuju i vaspitavaju mlade generacije za uspešno obavljanje poslova u struci.


Kontakt:
Poljoprivredna škola "Vršac", Arhitekte Brašovana 1, 26300 Vršac
Telefon: +381 13 805 058 (sekretar), +381 13 805 059 (direktor)
Tel/Fax: +381 13 807 589 (računovodstvo)

S obzirom da većina stanovnika Hong Konga živi u soliterima, svakodnevno ih ometa zvučno i svetlosno zagađenje sa autoputeva koji prolaze ispod njihovih stanova. Sa željom da promene ovu situaciju, a autoputevima daju zeleniji izgled, arhitekte iz studija Bread osmislili su jedinstven projekat pod nazivom Šumski koridor. Ovaj projekat ima funkciju zvučne i svetlosne barijere, i odgovara jedinstvenim urbanističkim uslovima Hong Konga.Projekat ima za cilj razvoj nenametljive barijere instaliranjem biljaka penjačica koje deluju kao paravan između autoputa i okoline, a autoputu daju estetski prijatan izgled. Biljke penjačice se uzgajaju u posebnim saksijama koje su postavljene ispod autoputa i rastu po stubovima koji se nalaze uz autoput. Stubovi su napravljeni od plastike koja je dobijena reciklažom plastičnih flaša. Arhitekte su se odlučili na upotrebu ovog materijala jer je vrlo izdržljiv, a vek trajanja mu je oko 50 godina.Šumski koridor je i mali energetski sistem koji proizvodi električnu energiju iz okolnih vetrova i turbulencije koju prouzrokuje saobraćajni promet. Dobijena energija koristila bi se za osvetljenje autoputa, a višak bi se koristio za napajanje okolnih parkova. Kao dodatni plus, na ovom autoputu postoji i sistem za sakupljanje kišnice koja se koristi za navodnjavanje biljaka.

Izvor gradjevinarstvo.rs

Pripremila: Dragana arkov II - 4

Obnovljivi izvori energije treba Srbiji da donesu oko dve milijarde evra investicija, rekao je pomoćnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine Dejan Trifunović. U planu je da se do 2020. godine izgradi 1.000 megavata iz obnovljivih izvora energije, iz energije vetra, hidropotencijala i biomase, naveo je on za okruglim stolom "Zakonska regulativa i njena primena u oblasti unapređenja energetske efikasnosti" u Skupštini Srbije.Investicije u energetski sektor, istakao je Trifunović, biće jasno definisane u budućoj strategiji energetike. Za investicije neophodne su stimulativne mere, transparentnost i dobra zakonska regulativa, što resorno ministarstvo i čini, kazao je on.

Trifunović je podsetio na Sporazum, resornog ministra Zorane Mihajlović i predsednika 17 opština i gradova u Srbiji, o međusobnoj saradnji koja se odnosi na dobijanje energetskih dozvola za izgradnju malih hidroelektrana na 317 lokacija. Procenjena vrednost investicija za svih 317 lokacija je oko 500 miliona evra, od čega će 300 miliona biti u opštinama koje su nerazvijene.

Izvor: gradjevinarstvo.rs

Pripremila: Dragana Zarkov II - 4

Na severozapadu Škotske nedavno je završena gradnja farmerske kuće koja se lepo uklapa u okruženje, i savršena je kombinacija prirodnih materijala i održivog dizajna.Za gradnju kuće korišćeni su kamen i ploče od hrastovine koje su sadašnji vlasnici godinama unazad skupljali iz komšiluka. Jednim delom je ukopana u padinu a krov je prekriven travom, pa gledano sa daljine, kuća se stapa sa lokalnom prirodom. Veliki prozori sa trosrtukim zastakljenjem obezbeđuju dovoljnu količinu dnevnog osvetljenja. Najzanimljivije u vezi gradnje ove kuće je što su za kompletnu izolaciju koristili vunu od svojih ovaca sa farme.Električnu energije potrebnu za rad kućnih aparata i rasvete dobijaju iz vetrotubine. Ona uspeva da proizvede dovoljno energije, a višak prodaju elektrodistributivnoj mreži. Termalna masa, podno grejanje, odlična izolacija od ovčije vune i peć na drva unutrašnjost kuće čine toplom tokom hladnih škotskih dana. Vodu zagrevaju solarni kolektori.Ova energetski efikasna kuća na farmi ponosno stoji kao primer upotrebe obnovljih izvora energije, prirodnih materijala i energetske efikasnosti.

Izvor: ekokuce.com

Pripremila: Dragana Žarkov II - 4