11. Jul, 2020.

Toplotne pumpe i energetski efikasni sistemi

Objavljeno u Zanimljivosti
Pročitano 25868 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Autor: Milan Veljković  Izvor: www.sijalica.com

O autoru: Rođen pre 31 godinu u Nišu. Završio istureno odeljenje beogradske matematičke gimnazije u Nišu, diplomirao automatiku, a sada se trudi da doktorira na energetici. U zelenoj energiji od 2005. godine. Posle kratke karijere na fakultetu, od 2008. godine vlasnik firme koja se bavi energetski efikasnom klimatizacijom objekata, isključivo korišćenjem zelene energije. Više o onome čime se bavimo možete pronaći na sajtu Toplotne pumpe i blogu blog.toplotnepumpe.rs

 

Kako da sačuvate novac u kriznim vremenima i spasite planetu Zemlja...

Čestitam. Odlučili ste se za nabavku toplotne pumpe. Time ćete dobiti mnogostruku uštedu energije i novca. A odlučili ste i da sačuvate prirodu. Bravo za bonus!

Krenimo od početka.

Šta je toplotna pumpa?

Definicija kaže: toplotna pumpa je uređaj koji koristi sunčevu toplotu akumuliranu u zemlji ili podzemnim vodama za hlađenje i grejanje vaše kuće, stambenog ili poslovnog prostora.

To je definicija, a šta praksa kaže?

Ukoliko uporedimo toplotnu pumpu (TP) sa električnim kotlom (kao primer) videćemo da ona troši samo dvadesetak procenata električne energije za isti učinak grejanja, u odnosu na kotao.
Pre nego što odustanete od daljeg čitanja ovog teksta, reći ću vam – ne, nije u pitanju perpetuum mobile ili neki „čudotvorni uređaj skinut sa ruskih nuklearnih podmornica”.

Svi smo mi učili u školi da se energija ne može ni stvoriti ni uništiti, samo može menjati svoje oblike postojanja. U toj osobini energije i leži “kvaka” za nedostajućih osamdesetak odsto energije u malopređašnjoj računici. Ta energija nam dolazi iz besplatnih i obnovljivih izvora, energija koju je sunce predalo, a naša planeta uskladištila u zemlji i podzemnim vodama.

O celom procesu nastanka energije i rada možete više pročitati na stranicama Način rada toplotnih pumpi i Izvori energije toplotne pumpe.

Šta moram znati pre nego što kupim toplotnu pumpu?

1) COP je, jednostavno rečeno, keoficijent korisnog dejstva. Pokazuje nam koliko puta štedimo, upotrebom TP, u odnosu na klasičan sistem. To je, definitivno, najbitnija stvar.
Kako definisati COP: COP predstavlja količinu toplotne, tj. energije hlađenja koja se dobija utroškom jednog kilovat-časa struje. Dobar COP pri izlazu od 45°C je između 3,3 i 4 (1kWh struje daje 3,3-4,0kWh energije).
2) Izbegavajte toplotne pumpe koje kao energent koriste vazduh. Zašto? Objašnjenje je vrlo jednostavno – kada je potrebno hlađenje, ta pumpa koristi kao energent spoljnji vazduh temperature 30 stepeni i obratno – kada je potrebno grejanje, energent je spoljnji vazduh temperature niže od nula stepeni.
Ukoliko baš nemate mogućnosti za bušenje (zbog dvorišta) zatražite od uvoznika sledeće podatke – kapacitet toplotne pumpe pri temperaturama nižim od -5 stepeni i COP pumpe pri različitim spoljnjim temperaturama (od -15 do +40). Na taj način ćete moći približno izračunati koliko ćete novca uštedeti i da li uopšte vredi investirati u ovakav tip toplotne pumpe.

Koliko ću para uštedeti?

Ušteda u odnosu na ostale sisteme grejanja i hlađenja ide od 30-80%. Ono što još morate uzeti u obzir su poskupljenja energenata kojih danas ima vrlo frekventno.

Šta to znači?

Ukoliko gas poskupi 100% i grejanje će poskupeti 100%. Ukoliko ugalj/briket/pelet poskupi 100% i grejanje će poskupeti 100%. Ukoliko struja poskupi 100% grejanje električnim kotlom će poskupeti 100%, ali grejanje toplotnom pumpom samo 20% (toliki udeo energije odlazi na potrošnju električne energije).

Šta još dobijamo?

Komfor! Veliki komfor. Nema više čišćenja odžaka, nema ustajanja rano ujutru da se podloži kotao, očisti i izbaci pepeo, nema straha da ćete ostati bez ogreva, gasa i sličnog. Uvođenjem toplotne pumpe kao srca sistema grejanja i hlađenja sve se kontroliše putem termostata po prostorijama. Imamo primere da neki naši investitori i dve godine nisu sišli u kotlarnicu.

Da li to meni treba?

Da, definitivno! To jeste tehnologija koja stidljivo ulazi u Srbiju, ali je to tehnologija koja već 80 godina postoji u Evropi. Prema sajtu EHPA (Evropska agencija za energetsku efikasnost) u Evropi 2010. godine je ugrađeno oko 570.000 sistema koji su ekološki čisti, od kojih je čak 92% zasnovano na toplotnoj pumpi.

Da završim ovaj prvi tekst. Čestitamo na odluci da postanete ekološki čisti, energetski efikasni i da štedite novac. Dobro došli u svet obnovljive energije! Dobro došli u svet toplotnih pumpi.

Hvala što ste našli 10 minuta da pročitate ovaj tekst.

Poslednji put izmenjeno sreda, 19 septembar 2012 12:35
Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

Adresa sajta www.vila.rs
PokloniIOtpadSkloni