19. Jan, 2022.

Prvi autoput sa grejanjem u Srbiji

Objavljeno u Zanimljivosti
Pročitano 1250 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministar građevine Velimir Ilić najavio je da bi prvi projekat grejanja autoputa u Srbiji mogao da se primeni preko Peštera, uz korišćenje alternativnih izvora energije.

Trasa Koridora 11 mogla da ide u pravcu Ivanjice, ukoliko bude doneta odluka za projekat grejanja autoputa preko Peštera. U tom slučaju, kako je ukazao ministar, izgradnja tog putnog pravca bi bila jeftinija za oko 600 mil EUR i kraća za 40 kilometara.

Ilić je kazao da bi tako prvi put u Srbiji postojalo grejanje autoputa, koji bi zbog toga bio dugotrajniji pet puta nego klasičan, jer ne bi bio oštećen višegodišnjim posipanjem soli tokom zime i radom mašina za čišćenje snega.

To je, kako je istakao Ilić, veoma interesantan projekat, primenljiv u Srbiji, koji je u više zemalja zapadne Evrope već uveliko realizovan.

Za grejanje autoputa, prema njegovim rečima, potrebno je između 2,5 i 3 mil EUR.

Izgradnjom autoputeva u Srbiji koji bi se u zimskim uslovima grejali na kritičnim deonicama značajno bi se povećala bezbednost učesnika u saobraćaju, smatraju ekonomski stručnjaci napominjući da je to opravdana investicija, ali da treba obezbediti finansijska sredstva.

Izvor: E2 vesti (Tanjug)

Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

Adresa sajta www.vila.rs
PokloniIOtpadSkloni