19. Apr, 2021.

Biznis inkubator uskoro u Tehnološkom parku

Objavljeno u Saznanja
Pročitano 2016 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Realizacija projekta „Podrška malim i srednjim preduzećima razvojem infrastrukture elektronskog poslovanja u Županiji Timiš i susednom srpskom okrugu“ pomoći će potencijalnim preduzetnicima da započnu i vode svoje poslovanje i ostvare održivost svojih preduzeća, kaže Milovan Petrov menadžer ovog projekta.

Prvo će budući zaposleni u BIC proći obuku o poboljšanju menadžerskih, marketinških, finansijskih, inovativnih sposobnosti i veština, koje se odnose na osnivanje i organizovanje novih preduzeća. Zatim će oni podržavati buduće stanare/korisnike da posluju u skladu sa najboljom praksom EU.


- Od 1.000m2 starog skladišnog prostora, u vlasništvu Opštine Vršac, napraviće se novih 8 proizvodnih modula (od 60 do 150 m2). Omogućićemo poslovni proces podrške koji će ubrzati uspešan razvoj start-up i već afirmisanih kompanija, pružajući preduzetnicima niz ciljanih sredstava i usluga. Glavni cilj je proizvesti uspešne firme, koje će, kada napuste program, biti finansijski održive i samostalne, rekao je Petrov.


Partner iz Rumunije će putem interneta uspostaviti sistem informisanja za promovisanje poslovnih mogućnosti u prekograničnoj oblasti. Platforma će sadržati bazu podataka sa informacijama o populaciji, lokalitetu, obrazovnim objektima, poslovnim objektima, privredi…


-Baza podataka će sadržati i GIS mape koje će biti dizajnirane tako da pokazuju informacije o poljoprivredi, zaštićenim područjima i raspoloživoj poslovnoj infrastrukturi. Takođe, platforma će obuhvatiti softver za modeliranje podataka, kako bi potencijalni investitori imali uvid u mogućnosti različitih poslovnih scenarija. Informacije koje će sistem pružati predstavlja odličnu platformu za promovisanje opšteg ekonomskog interesa u srpsko - rumunskom prekograničnom području, rekao je Petrov.


Predsednik opštine Vršac Čedomir Živković i Sergiu Balaša direktor agencije ADETIM (Agentia de Dezvoltare Economico-Sociala Timis) iz Temišvara, 26. aprila potpisali su ugovor o sprovođenju ovog projekta.


Projekat se sprovodi u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija. Vredan je 1.790.000 evra, od čega će opština Vršac upotrebiti 720.000 evra da u sklopu Tehnološkog parka, za godinu i po dana, izgradi Biznis inkubator centar (BIC).


Živković je tada naglasio da će se realan efekat ovog projekta videti kada se u Biznis inkubator usele preduzetnici i mala preduzeća, kojima će biti obezbeđeni svi uslovi za dobro poslovanje.


- Izuzetno smo zahvalni Evropskoj uniji koja podržava naše projekte. Direktan benefit su nova radna mesta i stvaranje uslova za razvoj malih preduzeća i preduzetnika, kao osnove privrednog razvoja i siguran put ka podizanju životnog standarda. Najviše bi me radovalo kada bi sva ta mala preduzeća prerasla u srednja i zaposlila što više svojih sugrađana, rekao je Živković.

Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

Adresa sajta www.vila.rs

Najnovije od Branislav Vila

PokloniIOtpadSkloni