25. Jun, 2024.

Novi serijal “Zaboravljene igre za decu i odrasle”: Epizoda 1 – Kobasičari i praćka Istaknut

avp vila avp vila avp vila
Objavljeno u Aktivnosti
Pročitano 967 puta
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Novi serijal od 10 epizoda “Zaboravljene igre za decu i odrasle” pripremila je produkcija “Vila” iz Vršca. Zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije realizovan je ovaj tv serijal „Zaboravljene igre za decu i odrasle“.
U deset epizoda pokazaćemo neke tradicionalne dečje igre i igre za odrasle koje su se igrale, a mi smo pokušali da ih oživimo i prikažemo publici, i deci i odraslima.
U prvoj epizodi pripremili smo fantastičnu igru „kobasičari“ koju su deca rado igrala. Rekvizit za ovu igru su stari crepovi.
Za drugu igru koju će u prvoj epizodi predstaviti potrebna je praćka.
“Svi znate šta je to. Ako ne znate, sada ćete da vidite. Moram samo da vam kažem da kada sam ja bio mali, i svi mi drugari, kada sam koristio praćku, malo su nam roditelji to branili. Zbog čega? Pa zato što je mogao da se razbije prozor, mogla je da se razbije nečija glava i razna druga šteta. To nama nije smetalo da mi ipak igramo tu igru bez obzira na posledice. Ali ovoga puta mi to nećemo uraditi. Koristićemo praćku, gađaćemo sa njom, ali u metu” – u igru nas je uputio voditelj i animator Sretko Marjanov.
Osnovna poruka je, da pored psiho – fizičkog razvoja svaka igra oplemenjuje i socijalizuje učesnike, sprečava otuđenje ličnosti čoveka i doprinosi njegovom mentalnom i fizičkom zdravlju.
Po rečina autora tv serijala Helja Hasana, projekat je održiv zbog svoje aktuelnosti, očiglednosti i privlačnosti, jer se u drugoj sezoni bavi igrama za decu i odrasle koje su popularne u sredini gde se odvijaju i koje se uglavnom izvode u prirodi sa više od stotinu učesnika.
“Pošto se nije forsirao takmičarski deo igara, već kao neposredan prikaz načina izvođenja, posebna pažnja je posvećena opisu igre, broju učesnika i načinu izvođenja”, kaže Helja Hasan.
Na kraju svake emisije nalazi se po jedna koreografija KUD-a “Vinogradi” Gudurica koja ima odgovarajuću koleraciju sa igrom, jer članovi ovog folklornog društva, uglavnom meštani, nakon napornog rada u vinogradima nađu vremena da se opuste uz igru u prostorijama Kulturno-umetničkog društva, ili da upražnjavaju neke zaboravljene igre iz rodnog kraja što ih itekako zbližava.
Zaključimo da se kroz ove igre za decu i odrasle može štošta naučiti. Pre svega, koliko je podneblje uticalo na prisutnost i održivost određene igre, njenog načina izvođenja i odrastanja generacija kroz određenu igru.
avp vila avp vila
Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

Adresa sajta www.vila.rs
PokloniIOtpadSkloni