23. Jul, 2021.

ZAVRŠEN DRUGI CIKLUS TV SERIJALA „MALA ŠKOLA ELEKTRONIKE“

Objavljeno u Aktivnosti
Pročitano 1053 puta
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Nakon snimanja video-materijala, posete renomiranim servisima na području Vršca ( „Spektar“, Fonos“ i „Servis Kalinov“ ) i uspešne organizacije letnje radionice mladih konstruktora u prostorijama Osnovne škole „Mladost“ u Vršcu, završen je drugi ciklus TV serijala „Mala škola elektronike“, koji počinje da se emituje na regionalnoj TV „Banat“ i internet portalima “eVršac” i “Cefiks”.

U drugom ciklusu montirano je osam emisija koje je finansijski podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije. U prvoj emisiji drugog ciklusa govori se o uređenju radnog prostora, a u narednim o smeštaju elektronske opreme i komponenti, simbolima i oznakama u elektronici, čitanju električnih šema, lemljenju, upotrebi mernih instrumenata, izradi štampanih pločica i, na kraju, o opravkama i konstrukciji uređaja, što spada u napredni nivo bavljenja elektronikom profesionalno, ili iz hobija.

Sve emisije su rađene na bazi primene savremene nauke i tehničkih rešenja koja su prisutna u svetu, a posebno zanimljiv deo je radionica „Male škole elektronike“ koja se provlači kroz ceo drugi ciklus. Aktivnost sa naprednim učenicima osnovne škole je organizovana kao konkretno suprostavljanje rijaliti programima koji sve više okupiraju televizije sa nacionalnim frekvencijama. Zbog toga zavređuje pažnju prihvatanje regionalne TV „Banat“ iz Vršca da, kao medijski pokrovitelj, sukcesivno sredom ( 17,30 h ) emituje emisije serijala, a reprize su subotom ( 11,30 h ) i nedeljom ( 19,20 h ), što će trajati do kraja tekuće godine. Emisije su potpuno obrazovnog tipa u trajanju oko 20 minuta, a sadrže obilje video materijala iz vršačkih servisa koji se godinama uspešno bave servisiranjem i opravkom električnih uređaja.

 Autor emisija prvog i drugog ciklusa je profesor Hasan Helja, novinar Sretko Marjanov, a snimatelj Branislav Vila. Montažu video materijala  uradila je AVP „Vila“ Vršac, a neposrednu pomoć u realizaciji projekta koji je odobren u 2015. godini, pored republičkog ministarstva i navedenih servisa, pružili su „Swisslion“ Takovo i Osnovna škola „Mladost“ iz Vršca. 

Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

Adresa sajta www.vila.rs

Najnovije od Branislav Vila

PokloniIOtpadSkloni