07. Jul, 2020.

LETNJA ŠKOLA MALE ELEKTRONIKE

Objavljeno u Aktivnosti
Pročitano 1222 puta
Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

U prostorijama Osnovne škole „Mladost“ u Vršcu, uz veliku pomoć i razumevanje direktora škole ( Tatjana Jašin-Mojse ) uspešno je počela dvodnevna radionica letnje „Škole male elektronike“, koja je okupila zainteresovane učenike  viših razreda osnovne škole. Projekat u celini finansira Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije. 

Prvi dan izvedena su prigodna predavanja o poznavanju simbola i električnih šema, kao i predavanje sa praktičnom demonstracijom spajanja elektronskih komponenti. Predavači su Dragan Vladislav, profesor TiO, Hasan Helja, autor projekta „Mala škola elektronike“ i Laslo (Laci) Benak, dugogodišnji član Radio kluba Vršac. Svi polaznici škole dobili su na poklon odgovarajuće KIT komplete koje će sastavljati drugog dana rada škole. Pre rada na sklapanju kompleta učenici će se vežbati na upotrebi lemilice, izvora napajanja i merenja u elektrotehnici, sve sa praktičnom demonstracijom i radom na zadatom radnom projektu. Sklopljeni uređaji će biti ispitani nakon njihove konstrukcije.

Pored ustupanja radnog prostora od strane navedene škole, kao sponzori su se pojavili kompanija „Swisslion – Takovo“ i udruženje „Cefix“ iz Vršca. Audio video produkcija “Vila”, će po završetku radnih aktivnosti pristupiti montiranju obimnog audio i video materijala za kompletiranje osam emisija namenjenih naprednim učenicima osnovne i srednje škole. Deo tog materijala ranije je snimljen u renomiranim servisima: Spektar“, „Fonos“ i „Kalinov“ u Vršcu. Pošto su emisije obrazovnog tipa, ova aktivnost sa mladima predstavlja pravo letnje osveženje za učenike koji su željni znanja iz modernih tehnologija i naučno-tehničkog stvaralaštva. Jedan od motiva radionice je da se znanjem i stvaralaštvom bori protiv šunda i rijaliti programa koji su sve prisutniji na nekim televizijama. Medijski pokrovitelj ovog serijala, po njegovom završetku, biće regionalna TV „Banat“.

 

Poslednji put izmenjeno petak, 31 jul 2015 14:53
Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

Adresa sajta www.vila.rs
PokloniIOtpadSkloni