19. Apr, 2021.
Pročitano 2525 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na bivšoj deponiji smeća u Boljevcima Milenko Milinković sagradio je kuću u kojoj je uspeo da iskoristi energiju Sunca i za zagrevanje i za akumuliranje toplote, a istovremeno je smanjio i gubitke toplote.

Milinković se za sunčevu energiju i njenu širu upotrebu zainteresovao posle pročitane jedne rečenice Nikole Tesle: „Energija fosilnih goriva samo je flaširana energija Sunca“.

Tragajući za mogućnostima štedljive i efikasne gradnje, posle elektrotehnike diplomirao je i atomsku fiziku i prvu kuću u obliku polulopte sagradio još pre 32 godine.

„Shvatio sam da priroda ne poznaje kockaste oblike, a mi uporno gradimo takve kuće koje samo zbog oblika gube više od 20 odsto energije. Gradeći kuću u kojoj sada sedimo uspeo sam da iskoristim i energiju Sunca za zagrevanje i za akumuliranje toplote, a istovremeno smanjio gubitke toplote tako što je kuća ukopana“, objašnjava nam domaćin.

Naš sagovornik je, odlučujući se za izgradnju ovakve kuće, sebi zadao da obezbedi minimalne gubitke toplote, maksimalni zahvat sunčeve energije i njenu akumulaciju za vreme kada Sunca nema. Zadatak broj jedan rešio je sfernim oblikom, ali to nije sve. Ovaj nadareni čovek koji se okitio brojnim svetskim priznanjima za inovacije, koristi specifične tehnike izgradnje koje omogućavaju značajnu uštedu energije. Njegovoj kući od 500 kvadrata potrebno je svega 20 kilovat-sati godišnje za zagrevanje, dok bi prosečnoj kući u Srbiji te veličine trebalo oko deset puta više kilovat-sati.

„Kuća je rađena u tehnici ferocementa, a to je tankoslojni sitnozrni beton – preteča armiranog betona. Reč je o cementnom malteru koji se umesto betonskim železom armira rabic mrežama i tako se dobija kompozitni materijal koji sadrži osobine betona na savijanje i osobine železa na razvlačenje. Postaje elastičan i ja sam shvatio da ako podnosi dinamička opterećenja čamca, onda podnosi i statička opterećenja u građevinarstvu“, objašnjava Milinković, koji je u Zavodu za intelektualnu svojinu upisan kao autor gradnje ovom tehnikom.

Izvor: www.ekologija.rs

Priredio: Nikolić Stefan

Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 13 maj 2013 12:47
Školski centar "Nikola Tesla" Vršac

Školski centar "Nikola Tesla" iz Vršca danas je srednja stručna škola koja obrazuje učenika za 16 obrazovnih profila u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju iz tri područja rada.

Sterijina 40-44, 26300 Vršac
Telefon/Faks: 013/830-668

Više iz ove kategorije Radioaktivni otpad ravno u more »
PokloniIOtpadSkloni