22. Oct, 2020.

Kako uštedeti na potrošnji struje

Pročitano 1771 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Štednja struje ponajpre uključuje uštede na rasveti, ovo što sledi je nekoliko praktičnih savjeta kako uštedeti na rasveti:

  • potrebno je maksimalno iskoristiti dnevno svetlo što se postiže izbegavanjem tamnih zavesa, zaklanjanjem prozora nepotrebnim predmetima, čišćenjem prozora itd.
  • redovito čišćenje rasvetnih mjesta, jer nečista rasvetna mesta smanjuju njihov učinak i do 40%.
  • usmerite rasvetna mesta na željena područja kako bi ista osvetljavala nepotrebna područja, pri tome dobro je koristiti halogene sijalice koje proizvode fokusiranu i intenzivniju svetlost i pri tome troše i do 40% manje električne energije.
  • upotreba štednih sijalica. Štedne, odnosno fluorokompaktne sijalice za istu količinu osvetljenja  troše oko pet do šest puta manje električne energije, a imaju desetak puta duži vek trajanja od običnih sijalica sa trajnom niti. Neki ljudi se ne mogu priviknuti na drugačiju svetlost koju daju te sijalice i na njihovu skuplju cijenu, za razliku od običnih, pa ih izbegavaju, a što ne bi smeo biti razlog jer se štednim sijalicama može uštedeti i do 150 din godišnje po jednoj sijalici, dovoljno da se štedna sijalica isplati za jednu godinu.
  • kupovinom sijalica energetskog razreda A može se uštedeti i do 35% na potrošnji električne energije za razliku od npr. sijalica energetskog razreda D
  • pametno je ugraditi rasvetna tela sa senzorima pokreta posebno na mestima koja retko posećujete i na kojima kratko boravite.

Kao i kod sijalica  tako se i kod kućnih aparata preporučuje kupovina uređaja koji spadaju u energetski razred A koji takođe troše i do 35% manje električne energije za razliku od uređaja energetskog razreda D. Važno je napomenuti da za hladnjake i zamrzivače postoje i klase A+ i A++ koje naravno troše još manje električne energije. Tu je naravno problem cena jer su uređaji većeg energetskog razreda (A) skuplji u startu, ali se s vremenom sigurno isplate.

Regulišite temperaturu u hladnjaku, npr. zimi možete smanjiti temperaturu u hladnjaku jer je napolju hladnije. Smanjenjem temperature za 10oC možete uštedjeti i do 5% energije.

Što se tiče mašina za veš pripazite da imate mašinu koje zadovoljava vaše potrebe, tj. da ne kupujete mašinu za 7kg ako je vam dosta ona od 3kg, takođe današnja sredstva za pranje kvalitetno peru odeću i na manjim temperaturama, pa na taj način štedite električnu energiju. Uštedeti se može i na centrifugiranju, nameštanjem centrifuge na oko 1500 okr/min može se uštedeti i do 30% električne energije.  Naravno izbegavajte sušilice za veš i ako imate mogućnosti, sušite veš na vazduhu.

Kod mašina za pranje posuđa trebalo bi izbegavati programe koji imaju u sebi sušenje posuđa, umjesto toga, malo krpu u ruke i električna energija se uštedi. Takođe možete uštedeti električnu energiju ako mašinu priključite na toplu vodu pa ona troši manje električne energije za zagrevanje vode, to je isplativo samo ako vam je proizvodnja tople voda jeftinija od električne energije potrebne za zagrevanje iste.

Kod kuvanja na struju je bitno da kuvate sa poklopcem i na taj način toplota ostaje u posudi što dovodi do 20% uštede energije. Hrana će se brže skuvati ako posuda bolje prijanja na grejaću ploču šporeta što znači da treba upotrebljavati posude sa ravnim i glatkim dnom. Staklokeramičke ploče su korisnije od klasičnih ploča. Ista stvar je i kod pećnica koje imaju ugrađen ventilator, one mogu uštedeti oko 10% električne energije. Pri svakom otvaranju vrata pećnice za vreme pečenja gubi se do 20% topline, pa to radite što ređe. Kod priprema malih količina hrane ako ste u mogućnosti koristite mikrotalasnu pećnicu jer one mogu uštedeti i do 50% električne energije.

Kod ostalih kućnih  aparata izbegavajte njihov radu u „stand by“ načinu rada jer na taj način možete uštedeti i do 5% ukupne električne energije u kući. Takođr pripazite i da punjače ne ostavljate utaknute u struju jer još uvijek neki rade i ako ne pune vaš uređaj.

Što se tiče računara važno je napomenuti da „Screen saver“ ne štedi energiju već samo ekran, također gasite monitor kad vam nije potreban jer on troši više od pola energije cijelog sistema računara.

S obzirom da danas brojna domaćinstva imaju klima uređaje koji su veliki potrošači električne energije, svakako savetujemo kad se kupuju klime da se pazi na energetski razred u kojem se klima uređaj nalazi i da se ne kupuje klima većeg kapaciteta nego što je potrebna da rashladi vašu kvadraturu stana. Na tržištu postoje i klima uređaji s inverterom koji postižu velike uštede za razliku od običnih klima uređaja. Takođe, upozoravamo i savetujemo vam da prilagodite unutrašnju temperaturu spoljašnjoj što znači da unutrašnja temperatura ne bude niža od spoljašnje u proseku za više od 5oC.

Izvor: rezije.hr

Priredio: Nikolić Stefan

Školski centar "Nikola Tesla" Vršac

Školski centar "Nikola Tesla" iz Vršca danas je srednja stručna škola koja obrazuje učenika za 16 obrazovnih profila u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju iz tri područja rada.

Sterijina 40-44, 26300 Vršac
Telefon/Faks: 013/830-668

Više iz ove kategorije Solarni avion iznad Amerike »
PokloniIOtpadSkloni