02. Dec, 2020.
Pročitano 1816 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ušteda energije u industrijskim sistemima

Zahtevan cilj, uštede energije u industrijskim sistemima, okupio je visokokvalifikovan kadar koji je tokom godina rada i istraživanja projektovao više originalnih tehničkih rešenja koja su spoj najnovijih dostignuća u ovoj oblasti u svetu i specifične problematike u projektovanju energetskih sistema na našim prostorima.

Osnovna ideja vodilja u projektovanju je bila da se uspostavi potpuno automatizovana kontrola nad ovakvim sistemima uz minimalno učešće ljudi i maksimalnu uštedu energije. Zahvaljujući ovakvom pristupu, uspeli smo da investitorima ponudimo najracionalnija rešenja za eksploataciju ovakvih sistema, produžimo radni vek postrojenja, omogućimo veću pouzdanost korišćenja  i omogućimo brz povrat uloženih sredstava na osnovu ostvarenih ušteda (toplotne energije,  vodene pare, hemijski pripremljene vode, goriva.)

Projektovanje i izvođenje projekata, čija realizacija za osnovni cilj ima kvalitetno upravljanje energijom potvrdilo je naše mesto jednog od lidera u svetu energetike na našim prostorima.

Tehnološka rešenja

Tehnološko-konstrukciona rešenja energetskih sistema koja su koncipirana kao otvoreni sistemi bez povratka kondenzata i adekvatne regulacije pare, rekonstruišemo u zatvorene sisteme čime se postižu uštede i do 70%.

Potrebno vreme za rekonstrukciju zavisi od kapaciteta i veličine postrojenja, a traje od 1 do 6 meseci. Tehnološka rešenja produžavaju radni vek postrojenja i pouzdanost njegovog korićenja i omogućavaju povraćaj investicije već u periodu od 3 do 18 meseci.

Projekti po principu „ključ u ruke” obuhvataju sve faze realizacije, od donošenja idejnog rešenja i projektovanja sistema, preko utvrđivanja ostvarenih efekata do intenzivne edukacije osoblja investitora za korišćenje novih sistema

Izvor: igumanov.rs

Preuzela: Tamara Horti, III-2

Poslednji put izmenjeno sreda, 08 maj 2013 15:00
Hemijsko-medicinska škola Vršac

Sterijina 113, 26300 Vršac

Telefon: 013 830 292

email: sekretarijat@hms.edu.rs

PokloniIOtpadSkloni