05. Dec, 2020.

Prvi pasoš energetske efikasnosti u Srbiji

Pročitano 1359 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prvi pasoš energetske efikasnosti u Srbiji dobila je danas zgrada u beogradskom naselju "Stepa Stepanović". Ta zgrada je svrstana u energetski razred "C", s godišnjom potrošnjom od 56 kilovat sati po kvadratnom metru, što je za dve trećine manje od proseka u Srbiji.

Dodeli energetskog pasoša prisustvovali su ministar građevinarstva i urbanizma Srbije Velimir Ilić i direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan. Ilić je kazao da se u Srbiji rasipa 60% energije, a energetska efikasnost je jedan od uslova prosperiteta zemlje. Istakao je da je bitno da, pored izgradnje novih objekata koji moraju biti energetski efikasni, što pre počne rekonstrukcija starih objekata. "Jedna studija je pokazala da se zbog energetske neefikasnosti u zgradarstvu godišnje gubi energija vrednosti Kostolca“, kazao je on.

Ilić je rekao da bi domaća građevinska industrija mogla da zaposli 100.000 ljudi koji bi se bavili samo sprovođenjem energetske efikasnosti i izolacijom objekata. Dodao je da država razmatra modele pomoći građanima za izolaciju zgrada, ugradnju kvalitetne stolarije i efikasnih sistema grejanja.

Iz Građevinske direkcije Srbije su naveli da je u toku procedura izdavanja energetskih pasoša za sve zgrade u naselju "Stepa Stepanović", gde objekti imaju termičku izolaciju i stolariju koja štedi energiju, a sistem grejanja omogućava svakodnevno očitavanje potrošnje i regulisanje temperature u prostorijama.

Primena pravilnika o energetskim pasošima za zgrade, koji će pokazivati potrošnju energije u objektima na godišnjem nivou, počela je oktobra 2012 godine. To je prvi put da se u Srbiji primenjuje takav propis čiji su ciljevi ušteda energije i očuvanje životne sredine.

Energetski pasoši biće obavezni, nijedan novi objekat neće moći da dobije upotrebnu dozvolu ili da bude uknjižen, ako vlasnici ne poseduju taj dokument.

Procenjeno je da će uvođenje energetskih pasoša poskupeti izgradnju za oko pet procenata, ali povraćaj sredstava uloženih u energetsku efikasnost, može da se očekuje za pet do šest godina kroz manju potrošnju energije.

Primena energetskih pasoša za objekte trebalo bi da poveća energetsku efikasnost u Srbiji u narednih pet do sedam godina za 2%.

Izvor: ekokuce.com

Poslednji put izmenjeno sreda, 01 maj 2013 07:02
Školski centar "Nikola Tesla" Vršac

Školski centar "Nikola Tesla" iz Vršca danas je srednja stručna škola koja obrazuje učenika za 16 obrazovnih profila u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju iz tri područja rada.

Sterijina 40-44, 26300 Vršac
Telefon/Faks: 013/830-668

PokloniIOtpadSkloni