05. Dec, 2020.
Pročitano 2254 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kako povećati energetsku efikasnost?

Easy building kuća ima za zadatak i prioritet štednju energije. Kuća izgrađena uz Vaš zahtev će biti razvijena kao nisko energetski objekat uz optimalno rešenje za upotrebu naprednih tehničkih rešenja, solarne energije i geotermalne energije. Cilj je ulaganje u ozbiljnu uštedu novca.

Kupovina ili gradnja jedne kuće je veliki korak na koji se čovek odlučuje, najčešće jednom u zivotu. Pri tom on želi da u svom domu živi u prijatnoj klimi, zdravom stambenom prostoru, sa malim utroškom energije za grejanje, toplu vodu, hlađenje i da takav objekat preda deci i unucina u nasleđe.

Sve ove i druge potrebe, želje, očekivanja kupca (graditelja) “drvenih kuca” ili “gotovih kuća” kako se nazivaju u Nemačkoj, ispunjava sistem gradnje za koju se opredelila Easy Building – sistem drvenih tabli, po najstrožijim kriterijumima koji se danas primenjuju u zemljama zapadne Evrope.

Upravo zbog svoje energetski optimizirane konstrukcije, naši objekti su tako konstruisani i pozicionirani da je kod njih prosečan utrošak energije za grejanje i toplu vodu izmedju 4 i 6 l nafte odnosno kubnih metara gasa po m2 stambenog prostora – GODIŠNJE!

Toplotna izolacija je vrhunska i za naš standardni zid na primer iznosi U-faktor 0,14 W/m2K

Pri izradi energetskog bilansa jednog objekta utvrđuje se maksimalno dozvoljena količina primarne energije (energija koja je potrebna za grejanje, hlađenje i toplu vodu po m2 stambene površine, godišnje).

U zavisnosti od upotrebljenih materijala i tehnologije izrade objekta, proračunom energetske efikasnosti, dobija se “Jahres-Primärenergiebedarf Q”P” odnosno potreba za primarnom energijom na godišnjem nivou izražena po m2 stambene površine.

Izvor: easybuilding.net

Tekst preuzela: Željana Jokić, III-2

Poslednji put izmenjeno utorak, 30 april 2013 16:36
Hemijsko-medicinska škola Vršac

Sterijina 113, 26300 Vršac

Telefon: 013 830 292

email: sekretarijat@hms.edu.rs

Više iz ove kategorije U 4 energy »
PokloniIOtpadSkloni