05. Jun, 2020.

SOLARNA MOĆ: Novi Zeland priključio arhipelag na Sunce

Objavljeno u Zanimljivosti
Pročitano 884 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ostrva Tokelau koja pripadaju Novom Zelandu u potpunosti su prešla na sunčevu energiju i time postala prva teritorija u svetu koja koristi isključivo taj izvor energije, objavio je “Bi-Bi-Si njuz”.

To je postalo moguće zahvaljujući završetku izgradnje treće solarne stanice, saopštio je ministar inostranih poslova Marej Mekkali.

Solarni paneli razmešteni su na tri najveća atola, a imaju dovoljno snage da pokriju potrebe celog arhipelaga. U celini projekat je koštao 8,5 miliona dolara, od kojih su sedam miliona obezbedile vlasti Novog Zelanda.

Do sada je Tokelau u potpunosti zavisio od generatora koji su radili na dizel gorivo, što je bilo suviše skupo u finansijskom smislu, a i bilo je štetno za životnu sredinu.

Na uvoz dizel goriva lokalne vlasti su morale da daju oko milion dolara godišnje. Pored toga, nove tehnologije će omogućiti da se izbegnu česti kvarovi prilikom napajanja, koji su se događali kod dizel generatora.

Arhipelag Tokelau, koji se sastoji od tri ostrva, nalazi se u Tihom okeanu između Novog Zelanda i Havajskih ostrva. Stanovništvo čini oko hiljadu i po ljudi.

Tokelau je pod suverenitetom Novog Zelanda, koji njime upravlja preko svog administratora.

Izvor: Telegraf.rs / Tanjug

Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

Adresa sajta www.vila.rs
PokloniIOtpadSkloni