03. Mar, 2021.

ZNANJE SA RODNE GRUDE, A ISKUSTVO IZ AUSTRALIJE

Objavljeno u Zanimljivosti
Pročitano 591 puta
Ocenite ovaj članak
(12 glasova)

 

Voziti bicikl posle 85 godina života nije retkost, ali prepraviti običan bicikl na električni pogon u tim godinama zaista zavređuje posebnu pažnju. Životna priča Milana - Miše Varićaka pleni pažnju, jer njegov davnašnji odlazak u daleku Australiju samo je bila ostvarena želja za boljim životom. Rodio se u selu Viljance kod Vučitrna ( KiM ), gde je završio osnovnu školu, a posle toga srednju elektrotehničku školu završava u Rijeci. Posle uspešnog studija tehničkih nauka u Subotici ( Viša tehnička škola ) Milan najpre nalazi posao u Austriji, gde ga slučajan susret sa službenikom australijske ambasade vodi  pre 52 godine sa suprugom, sinom i kćerkom u tu daleku zemlju koja se, kako nam u šali reče, nalazi na kraju sveta.

 

Milan se ovih dana ponovo vratio u Australiju sa ozbiljnom namerom da se uskoro, posle prodaje nekretnina, vrati u rodnu zemlju. Na Kosovo nema gde da ide, već će se skrasiti negde na prostorima Južnog Banata. Svoj duži boravak u Beloj Crkvi ovaj živahni penzioner iskoristio je da za svega nekoliko dana prepravi bicikl na električni pogon koji je ostavio kao poklon rodbini kod koje je proteklih meseci boravio. Na takvu zamisao mnogi su vrteli glavom, pogotovo kada su čuli da će za pogon upotrebiti dinamo-mašinu sa nekog starog automobila. Reče nam da su za konstrukciju dovoljne samo male prepravke na dinami kod načina vezivanja namotaja statora i rotora kojim se postiže sasvim dovoljna snaga za razvijanje brzine kretanja bicikla od 12 do 20 km/h. Regler dinamo-mašine se izbacuje iz ove konstrukcije, a još je potreban odgovarajući akumulator, prenos sa osovine diname preko zupčanika i lanca koji se ranije koristio na biciklu. Gruba instalacija podrazumeva prekidač ( starter ) za paljenje i dobre žičane veze od akumulatora do dinamo-mašine koja u ovoj zanimljivoj konstrukciji služi kao elektromotor. Akumulator se puni iz mreže odgovarajućim punjačem napona 12 V, ili 24 V, što zavisi od izbora pogona, odnosno da li je sa jednim, ili sa dva akumulatora. Posle ovakve prepravke mnogi su sa interesovanjem gledali ovu korisnu konstrukciju.

Kroz razgovor o životu i radu u Australiji, gde je radio u nekoliko velikih fabrika, saznajemo da je Milan svoje znanje itekako znao da primeni i unovči, da se bavio inovacijama, novim tehničkim rešenjima, te da je pre nekoliko godina napravio potpuno kvalitetno rešenje napajanja njegove kuće električnom strujom pomoću Sunca i vetra. Živeći i radeći u Ligtning Ridgeu, koji se nalazi u blizini Novog Južnog Velsa, Milan je slovio kao dobar majstor, inženjer, inovator i cenjen radnik. Nakon penzionisanja bio je stručni savetnik preko udruženja za rešavanje elektrotehničkih problema u velikim kompanijama. Sastavljao je i pravio jake agregate za kopače zlata i opala na udaljenim mestima gde nema električne struje.

Sada ovaj penzioner, koji i dalje stvara, vredno radi i pomaže drugima, ima nameru da se vrati njegovim korenima, jer smatra da je vreme da se na kraju životnog veka odmori od života i napornog rada.

 

 

Hasan Helja


Čovek je biće prakse!

Adresa sajta www.cefix.rs
PokloniIOtpadSkloni