29. Feb, 2020.

ŠTEDLJIVO I ENERGETSKI EFIKASNO

Objavljeno u Zanimljivosti
Pročitano 1224 puta
Ocenite ovaj članak
(12 glasova)

Prođoše praznici, već je polovina jaunara 2016. godine, a članovi „Cefiksa“ ugrabe priliku da se uobičajeno sastanu, čestitaju praznike ko kome nije čestitao i razmene pokoju šalu, ali i mišljenje oko projekata koji nas čekaju. Pošto se isključivo bavim primenjenom elektronikom, jedan od uvaženih članova udruženja mi malo u šali, malo za ozbilje kaže da napišem nešto oko uštede energije što može koristiti ama baš svakome. Pošto je za nas cefiksovce obećanje pravilo koje se mora poštovati, bez puno razmišljanja, spremajući moju radionicu od otpada starih računara, raspakujem jedan pokvareni hard-disk ( HDD ) koji se ne isplati opravljati i za nepuna dva sata napravim fantastičnu mašinicu sa šmirgl papirom. Na ovakav korak sam se odlučio iz razloga što sve moje članke vezujem za uređaje koje sam napravio i ispitao koliko su korisni u našem svakodnevnom životu.

Da ostanem dosledan obećanju, pokvareni HDD nisam bacio kao elektronski otpad, a kao drugo, napravio sam ekonomičnu šmirgl mašinu na struju, što sam video kod nekoliko elektroničara i majstora na Internetu. Da bih malo više unapredio tu korisnu mašinicu, umesto napajanja računara, upotrebio sam već napravljeno napajanje od 5 V i 12 V koje mi pokreće zanimljivu mašinicu za šmirglanje. Od pokvarenog hard-diska upotrebio sam deo elektronike koji pokreće step-motor koji ima oko 5400 obrtaja u minuti. Sa hard-diska sam skinuo laserski čitač sa njegovim konektorima i veoma jake magnete koji mi nisu potrebni. Posle uklanjanja tih delova odvrnuo sam posebnim imbusom šest šrafića, skinuo ploču diska i na nju nalepio šmirgl papir koji jednako naleže na nju. Posle sušenja lepka odrezao sam višak šmirgl papira po obodu i na unutrašnjem delu ploče, a onda sam disk ponovo vratio na osovinicu i čvrsto stegao sa pomenutim šrafićima.

Rezultat radne operacije sa starim HDD je izvanredan, mogao sam popraviti sve oštećene, čak i slomljene odvijače, naoštriti istupljeni nožić za skidanje izolacije sa kablova, naoštriti istupljene makaze koje su mi itekako potrebne u hobi-radionici. Takođe, mašinica može poslužiti za oštrenje grafitne olovke, čak istupljenog šila i za druge brojne operacije sa minimalnim utroškom energije. Mislim da sam opravdao obećanje, pošto mašinica može služiti majstorima, đacima, studentima, čak i domaćicama koje se iole razumeju u tehniku, a verovali, ili ne, i za finu obradu noktiju, ali samo onih koji ne pucaju i koji su malo duži.

Za ovu mašinicu možemo koristiti i kompjutersko napajanje, ukoliko imamo neki višak, ali moramo znati kako da ga pokrenemo bez matične ploče računara. Nije preporučljivo da koristimo napajanje direktno iz računara, jer nije praktično, pošto zbog opterećenja prilikom oštrenja alatki dolazi do većih padova napona koji mogu oštetiti komponente računara. Zbog toga je bolje koristiti izdvojeno napajanje, ili poseban ispravljač čemu sam pribegao kao sigurnijem rešenju. Napajanje se efikasno uključuje tzv.  remote ulazom ( zelena žica ) na 24-polnom konektoru. Dovoljno je kratko spojiti remote ( zelena žica ) sa bilo kojim crnim provodnikom  na konektoru, posle čega će ono dati potreban napon za pokretanje step-motora na odbačenom hard-disku. O korišćenju kompjuterskog napajanja, sa raznim varijantama napona, pisao sam detaljnije u članku ( 25.04.2014 ) objavljenom na ovom sajtu.

Izvori saznanja: YouTube sa nekoliko demonstracija.

 

Hasan Helja


Čovek je biće prakse!

Adresa sajta www.cefix.rs
PokloniIOtpadSkloni