31. May, 2024.

Zelena kuća, zelena zgrada

Objavljeno u Saznanja
Pročitano 2285 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zelena kuća, zelena zgrada su usvojeni nazivi za objekte koji se grade na savremen način štede energiju, vodu,... a sertifikovani su po međunarodnim standardima.

USGBC i LEED sertifikacija zgrada, su vodeći međunarodni standardi za zelenu gradnju. Preko svog posebnog tela - GBCI (Green Building Certification Institute). Savet ocenjuje da li su prilikom projektovanja i izgradnje nekog projekta korišćene strategije čiji je cilj poboljšanje svih najvažnijih karakteristika koje je moguće izmeriti: ušteda energije i vode, smanjenje emisije CO2, poboljšanje kvaliteta unutrašnjeg vazduha, upravljanje resursima i svest o njihovom uticaju. Prilikom sertifikacije ocenjuje se šest ključnih kategorija, među kojima je i ušteda energije.

Prema Langdonovoj studiji iz 2004. godine, zgrade sa LEED sertifikatom (bilo kog nivoa) u toku izgradnje koštale su prosečno više od 0 do 2%, u odnosu na odgovarajuće zgrade koje nisu građene po principima zelene gradnje. Ista studija je potvrdila da ne mora postojati statistički merljiva razlika između LEED sertifikovanih, i ostalih zgrada, ali je zaključila da ovo najviše zavisi od uspešnosti projektnih rešenja i donesenih odluka projektanta i investitora.

Sa druge strane, Katsova studija iz 2003. godine, pokazala je da će LEED sertifikovane zgrade tokom veka upotrebe uštedeti prosečno oko 20% ukupnih troškova izgradnje, dakle, u slučaju kada se početni troškovi povećaju za 2%, biće otplaćeni desetostruko.

Istraživanja tržišta nekretnina, u svetu, vršena tokom poslednjih godina, pokazuju da LEED sertifikovane zgrade postižu prosečno značajno višu cenu po kvadratnom metru od onih bez sertifikata

Republika Srbija je formirala Agenciju za energetsku efikasnost zbog strateške potrebe za unapređenjem uslova i mera za racionalno korišćenje energije i energenata. Agencija je osnovana uz finansijsku podršku Evropske unije preko Evropske agencije za rekonstrukciju (iz programa CARDS). Bavi se predlaganjem podsticajnih mera za povećanje energetske efikasnosti i promovisanjem značaja energetske efikasnosti u zgradarstvu, kao i upravljanjem programima i projektima za racionalno korišćenje energije. Agencija doprinosi unapređenju društveno odgovornog ponašanja prema energiji u svim strukturama države i društva. 
 Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja priprema pravilnik energetske efikasnosti koji predvidja da svaki novi objekat u budućnosti, da bi dobio upotrebnu dozvolu, mora imati "pasoš energetske efikasnosti".Energetski pasoš moraće da poseduje i svaka zgrada prilikom prodaje nepokretnosti, iznajmljivanja poslovnog ili stambenog prostora "da bi onaj ko kupuje ili ko će da koristi objekat znao koliko se energje troši za održavanje i boravak". Predvidjeno je i da se za postojeće objekte, ako se rekonstruišu, dogradjuju, adaptiraju ili saniraju mora izvršiti i energetska sanacija.

Poslednji put izmenjeno petak, 06 januar 2012 22:35
Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

Adresa sajta www.vila.rs
Više iz ove kategorije Ušteda energije u bolnicama »
PokloniIOtpadSkloni