21. Jun, 2021.

Vozilo Saše Bjekića za 100 pređenih kilometara utroši samo oko 70 dinara

Objavljeno u Ekologija
Pročitano 1962 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Mladi elektroinženjer Saša Bjekić iz Novog Sada je za tri godine, u gradskim i prigradskim uslovima vozeći Elektro Pandu Van prešao preko 15.000 km. Vozilo postiže maksimalnu brzinu od 80 km na čas i sa jednim punjenjem baterija prelazi preko 80 km u gradskim uslovima vožnje. Elektromobil se veoma dobro pokazao i na usponima kao što su mostovi, a problem ne predstavljaju ni veći usponi na Fruškoj Gori gde se koriste niži stepeni prenosa. U vozilo je ugrađeno monofazno električno brojilo, te je moguće praćenje potrošnje. Na pređenih 100 km ovaj elektroautomobil potroši 16 kWh, što sa sadašnjim cenama struje košta oko 70 dinara. To je najbolja ilustracija koliko je upotreba ovakvog vozila sa stanovišta potrošnje ekonomična. Po rečima Bjekića investicija u ovakav auto se relativno brzo isplati, a jedna od njegovih glavnih prednosti je što je ekološki čisto, bezbedno, jednostavno za upotrebu i održavanje i pogodno za dalji razvoj kroz inovacije.

Dipl.inž. Saša Bjekić je 2009. godine stekao diplomu Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu odbranivši rad kod prof. dr Miroslava Lambića pod nazivom: "Prepravka automobila sa SUS motorom na automobil sa jednosmernim rednim elektromotoromi". Koristeći veliki broj zanimljivih podataka, na 79 strana detaljno je obradio temu koju nije izabrao slučajno. Njom se uspešno bavi i teoretski i praktično, kroz saradnju i prožimanje znanja sa ocem Vargom Miklošem koji je takođe dipl.inž.el. i koji je krajem 1993. godine napravio, a 21.01.1994. godine registrovao prvi elektromobil u Srbiji - Elektro Moskvič. Ova dva vrsna stručnjaka se već godinama bave ispitivanjanjem i usavršavanjem Formico elektronike za upotrebu u elektromobilima. Trenutno razvijaju BMS (Battery Management System), elektronski sistem komponenti koje obavljaju balansiranje napona između ćelija baterije. Uz pomoć tog sistema, prati se stanje svake ćelije u režimu pražnjenja odnosno punjenja i podaci se usmeravaju centralnoj jedinici koja na osnovu njih kontroliše taj proces. Potrebni podaci skladište se u memoriju i na centralnom displeju prikazuju one podatke koji su potrebni radi informisanja korisnika elektromobila.

sasa bjekic_140512

Cilj Saše Bjekića jeste da ponudi tržištu kompletnu prepravku bilo kog vozila na elektro pogon po sistemu ključ u ruke. Korak bliže ka tome jeste i njegova proizvodna radionica, koju gradi u Novom Sadu i ako sve bude išlo po planu sa radom u njoj počeće do kraja godine. Tu će ugrađivati savremene LiFePO4 (litijum-fosfat) baterije pravljene za upotrebu u elektromobilima. One su mnogo lakše i manje, te će sve komponente moći da se smeste u prostor ispod haube elektroautomobila. Sa LiFePO4 baterijama radijus od 100 km će biti standard, a po želji će se moći ugraditi i baterije za radijuse od preko 200 km sa jednim punjenjem baterije. Elektromobil će se kretati uz pomoć elektromotora malih dimenzija i male težine pravljenog za tu namenu, koji odlikuje velika snaga i veliki broj obrtaja. Sa takvim elektromotorom maksimalna brzina i startnost vozila neće biti problem. Inače, trenutno se maksimalne brzine na elektromobilima elektronski ograničavaju, a po rečima dipl. inž. Saše Bjekića elektromobil je najstartniji automobil. Za sve nabrojane osobine, tačnije prednosti elektromobila iz Novog Sada biće zadužena savremena i pouzdana "Formico elektronika", koja je delo ovih sturučnjaka i koja će omogućiti potpuno uživanje u bešumnoj ekološkoj vožnji.

Zbog svoje isplativosti i širokog spektra primene, ovakve ideje i projekti zaslužuju konkretnu podršku i ne bi smelo da se dogodi da ostanu samo "ekološka priča", što je do sada bio slučaj. Iako su se pojavljivali u medijima, na Novosadskom sajmu i obraćali se nadležnim institucijama, ni za jedno elektro vozilo, do danas, kako kaže Bjekić, nisu dobili nikakvu finansijsku podršku, pomoć ili olakšicu. Podrška bi im mnogo značila i doprinela bi bržem i još kvalitetnijem razvoju, proizvodnji i primeni elektromobila u Srbiji. Do sada su sredstva dobijali drugi i zaista se nameće pitanje koliko novaca treba da se utroši na razne projekte za razvoj elektromobila dok se ne shvati da postoje gotova i primenljiva rešenja naših iskusnih stručnjacima koja se svakodnevno unapređuju.

- Upotreba elektromobila nema štetnih ekoloških posledica - kaže Saša Bjekić. Materijali koji se koriste za njihovu izradu mogu se reciklirati, čime se smanjuje problem otpada na Zemlji. Električna energija koja se koristi za pokretanje elektromobila može se dobiti iz obnovljivih i čistih izvora, a povećanje njene potrošnje može da utiče na razvoj tehnologija za bolje iskorišćavanje upravo takvih izvora električne energije. Iskorišćenost energije kod elektromotora je preko 90% (dok kod SUS motora iznosi oko 30%), što doprinosi uštedi i očuvanju energetskih resursa Zemlje. Prilikom kočenja elektromotor se koristi kao generator električne energije. Puštanjem papučice gasa ili pritiskom nožne kočnice, koristi se tehnologija regenerativnog kočenja. Kinetička energija proizvedena tokom kočenja pretvara se u električnu i smešta u bateriju elektromobila. To znači da se čuva energija koja bi se inače izgubila u vidu toplote, tj. grejanja elektromotora. Na taj način maksimalno se iskorišćava potencijal elektromotora, postiže bolja ušteda energetskih resursa i produžava radijus kretanja vozila. Elektromobil može da uštedi energetske resurse i da produžiti radijus kretanja i ugradnjom solarnih panela na haubi i krovu vozila. Upotrebom elektromobila nema izduvnih gasova, nema oštećivanja Ozonskog omotača Zemlje i nema zagađivanja okoline smogom i prljavštinom izduvnih gasova, kao što je to slučaj kod automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Takođe, elektromobil ne ostavlja fleke od motornog ulja na putu. Buka se drastično smanjuje što doprinosi poboljšanju zdravlja ljudi. Jer, nestankom buke, nestaje i stres koji je prisutan u bučnom okruženju. Kvalitetnije spavamo, a time kvalitetnije živimo. Emitovanje toplote u okolinu drastično se smanjuje. Time se poboljšava stanje globalne klime i mikroklime u gradovima gde je i najveća koncentracija saobraćaja.

Bezbednost u saobraćaju po rečima Bjekića takođe se povećava upotrebom elektromobila, zbog mogućnosti njegove elektronske kontrole i ograničenja kretanja. Ugradnjom GPS uređaja i povezivanjem sa kompjuterom u elektromobilu, može se postići maksimalno poštovanje saobraćajnih propisa. Povezivanjem GPS uređaja u elektromobilu sa sistemom za lokalno praćenje saobraćaja, mogu se izbeći saobraćajne gužve, sprečiti saobraćajne nesreće, kao i krađe automobila. Ugradnjom elektromotora za upravljanje volanom vozila i senzorima, povezivanjem sa GPS uređajem i kompjuterom u elektromobilu, bila bi moguća i upotreba autovozača. Upotrebom autovozača ne bi bilo saobraćajnih nesreća, jer bi se eliminisao ljudski faktor u direktnom upravljanju kretanjem vozila. Ugradnjom DC/AC pretvarača na 220 V postiže se i mogućnost priključenja brojnih električnih aparata koji mogu biti od koristi na mestima gde nema električne struje, a kojima elektromobil može da priđe.

Upotreba i održavanje

Upotreba elektromobila je jednostavna. Nema kvačila i promene brzine menjačem. Jednostavnim pritiskom na gas papučicu reguliše se brzina vozila. Elektromobil nema saug i u zimskim mesecima, davanjem kontakta ključem vozilo je spremno za pokret. Klima uređaj u elektromobilu može da koristi električnu energiju iz baterija elektromobila u svakom trenutku. Može da se podesiti željena temperatura putničkog prostora vozila i kakvo god vreme da je izvan automobila, boravak u njemu će biti maksimalno prijatan. Zimi neće biti potrebe za skidanjem leda i snega sa vozila parkiranog na ulici, a leti za otvaranjem prozora automobila da bi izašao vruć vazduh. Osim održavanja elektromobila čistim, drugog održavanja nema. Problemi sa kvarovima i majstorima za automobile svode se na minimum. Trajnost elektromotora, baterije i ostalih komponenti elektromobila je praktično onilika koliko je trajnost vozila u celini.

Prednosti automobila

Prednost elektromobila je i što se sadašnji automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem mogu lako prepraviti na elektromobil. Ciljnu grupu kupaca elektromobila firme koju vode Saša Bjekić i Mikloš Varga čine preduzeća i pojedinci čija delatnost je usmerena na prevoz putnika i robe, s obzirom da je upotreba elektromobila ekonomičnija u odnosu na automobile sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Ova vozila zanimljiva su i za korisnike vozila koja saobraćaju u specijalnim ekološkim uslovima odnosno za sve sredine u kojima se koriste turistički vozići, brodovi, čamci...

Izvor: eKapija

Poslednji put izmenjeno utorak, 26 jun 2012 21:01
Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

Adresa sajta www.vila.rs

Najnovije od Branislav Vila

PokloniIOtpadSkloni