22. May, 2019.

Imlek dobio dobru ocenu za očuvanje životne sredine

Objavljeno u Ekologija
Pročitano 1040 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Mlekarska industrija Imlek sapoštila je danas da je od sertifikacione kuće Kvaliti Austrija (Quality) dobila odličnu ocenu za kvalitet proizvodnje, bezbednost hrane i očuvanje životne sredine.

Kvaliti Austrija je u Imleku proveravala sistem menadžmenta kvaliteta, sistem menadžmenta bezbednosti hrane, životne sredine i sigurnosti prema najvažnijim standardima sistema u svetu, navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, proveravana je odgovornost rukovodstva koja se odnosi na politiku kvaliteta i zaštite životne sredine, sistem obuke kadrova, proces nabavke, procese proizvodnje, pakovanja i skladištenja, upravljanje otpadom, rukovanje opasnim materijama, spremnost na reagovanje u slučaju udesa.

Standardi, za koje Imlek poseduje sertifikate, kontrolišu se jednom godišnje, tako da će sledeća kontrola biti u martu 2013. godine.

Kompanija Imlek primenjuje Sistem upravljanja kvalitetom ISO 9001:2008, Sistem upravljanja bezbednošću hrane ISO 22000:2007 i Sistem upravljanja zaštitom životne sredine ISO 14001:2004.

Imlek ima i potvrdu da je 2009. godine učestvovao u projektu uvodjenja čistije proizvodnje, pod pokroviteljstvom Organizacije Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj UNIDO.

Čistija proizvodnja, kako su istakli u Imleku, predstavlja primenu sveobuhvatne preventivne strategije zaštite životne sredine.

Čistija proizvodnja daje odgovor na pitanja kako proizvoditi uz što manji utrošak sirovina, vode i energije, kako smanjiti primenu toksičnih i opasnih sirovina i kako smanjiti toksičnost svih emisija i otpada na izvoru proizvodnog procesa, a u isto vreme ostvariti velike uštede i smanjiti negativan uticaj na životnu sredinu.

Iz Imleka podsećaju da u poslenjih par godina sprovode aktivnosti radi očuvanja i zaštite životne sredine - razvrstavaju otpad na mestu nastanka i predaju sekundarne sirovine ovlašćenim operaterima, smanjen je utrošak vode, električne energije i gasa, a podnet je zahtev za izdavanje integrisane dozvole za sprečavanje i kontrolu zagadjenja životne sredine - IPPC dozvole.

Imlek je regionalna kompanija koja posluje u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji i ima nekoliko hiljada farmera-kooperanata.

Izvor : (Beta)

Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

Adresa sajta www.vila.rs

Budi u toku!

Da biste primali redovna obaveštenja prijavite se na mejling listu.

PokloniIOtpadSkloni