24. Jan, 2021.

BIOMASA - MOGUĆNOSTI I IZAZOVI

Objavljeno u Dešavanja
Pročitano 2151 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Master centar - Novosadski sajam, Novi Sad, 20. maj 2013, 13.00

Centralno evropski forum za razvoj, CEDEF, pod institucionalnim pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, a u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine i JP “Srbijašume”, u okviru 80. jubilarnog Međunarodnog Sajma poljoprivrede u Novom Sadu, organizuje po drugi put investicionu konferenciju sa ciljem da podstakne investiranje u projekte iz oblasti biomase. Na investicionoj konferenciji će biti diskutovano o sledećim pitanjima:

  • Prioriteti strategije Srbije u oblasti biomase i prateća regulativa
  • Primena propisa, izazovi i kako ih prevazići
  • Najsavremenija tehnološka rešenja
  • Kako obezbediti finansiranje projekata iz oblasti biomase
  • Aktuelni projekti na teritoriji Srbije
  • Resursi Srbije u oblasti biomase

Registracija je bez kotizacije. Ukolko ste zainteresovani molimo vas prijavite se ovde.

UNDP Vodič za investitore - Izgradnja postrojenja i proizvodnja električne/toplotne energije iz biomase u Republici Srbiji. Možete pogledati ovde.

Uredbe Vlade RS o podsticajnim merama za povlašćene proizvođače električne energije, koje su stupile na snagu u februaru 2013. godine, propisuju da se energija iz biomase otkupljuje po feed-in-tarifama:

fid1

CEDEF nastavlja proces razvoja međunarodne saradnje, i na konferenciji će biti svečano potpisan Memorandum o saradnji CEDEFa sa Klasterom FUTURA iz Mađarske. Klaster FUTURA je međunarodni klaster za poslovni razvoj, skup iskusnih kompanija iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Energetski potencijal obnovljivih izvora u Republici Srbiji iznosi više od 3 Mtoe godišnje, što iznosi oko 25% godišnje potrošnje primarne energije.

Kao zemlja sa velikim površinama obradivog zemljišta i pod šumom, Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju biomase, koji iznosi oko 2,4-2,6 Mtoe godišnje što predstavlja oko 63-80% ukupnog potencijala OIE. Potencijal drvne biomase čini oko 1,0 Mtoe čini dok više od 1,4 Mtoe čini poljoprivredna biomasa. Procenjeno je da se svake godine u Srbiji proizvede ukupna količina od 12,5 miliona tona biomase, od toga u Vojvodini oko 9 miliona tona što čini oko 72%.

Vlada Republike Srbije je u Strategiji razvoja energetike RS do 2015. godine istakla da biomasa predstavlja najznačajniji OIE, jer količina biomase kojom raspolaže Srbija u srazmeri je sa dvadesetpetogodišnjom proizvodnjom struje u HE ''Đerdap''. Stoga, veća primena sistema kogeneracije koji obezbeđuju proizvodnju električne energije iz biomase sa istovremenim korišćenjem otpadne toplote, omogućili bi znatno smanjenje emisije zračenja štetnih materija u atmosferu, koji će u Srbiji morati da budu prilagođeni standardima Evropske unije, značajne i uštede u potrošnji fosilnih goriva.

Marinel Cuculj

Sve se može ako se hoće!

Adresa sajta www.clickman.rs
PokloniIOtpadSkloni