24. Jan, 2021.

“Evropski dani Sunca u Smederevu“ 8. Maj 2013

Objavljeno u Dešavanja
Pročitano 6144 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Evropski dani Sunca
Manifestacija „Dan Sunca“ je prvi put organizovana u Austriji 2002. godine. Ideja je zatim preuzeta od strane Švajcarske i Nemačke sa ciljem promovisanja korišćenja solarne energije. Od 2008. godine manifestacija postaje „European Solar Days“ prihvaćena od strane Evropske Unije koja se održava širom Evrope uz učešće hiljada ljudi i zahvatajući sve sfere ljudskog života i sve pa i najudaljenije krajeve. Ova manifestacija pored karaktera proslave u čast Sunca, koje nam nesebično daruje život i energiju i sve što posedujemo, ima i široko izraženi edukativni karakter, posebno kada su u pitanju mladi. Manifestacija približava načine korišćenja solarne energije mladim ljudima, daje im ideje kako da je koriste, usmerava njihovo aktivno razmišljanje o zaštiti životne sredine, štednji energije, odnosu prema prirodi, obrazovanju, svojoj budućnosti, profesijama kojima će se baviti, itd.

Cilj manifestacije:
Ova manifestacija pored karaktera proslave u čast Sunca, koje nam nesebično daruje život i energiju i sve što posedujemo, ima i široko izraženi edukativni karakter. Manifestacija približava načine korišćenja solarne energije,  daje nam ideje kako da je koristimo, usmerava naše aktivno razmišljanje o zaštiti životne sredine, štednji energije i odnosu prema prirodi, kao i mladima za njihovo obrazovanje i rad u budućnosti itd.

Evropski dani Sunca u Smederevu:
U okviru manifestacije „European Solar days“ koja se u celoj Evropi organizuje od 1 – 19. maja 2013.  Danone Solar  zajedno sa Gradom Smederevom po četvrti put organizuje manifestaciju pod nazivom „Evropski dani Sunca u Smederevu“ koja će biti propraćena od strane medija.

Programske komponente:
Od 10-12h druženje sa građanima Smedereva na Centralnom gradskom trgu (Fontana). Građani bi imali priliku da razgledaju izloženu solarnu opremu, i dobijaju odgovore na postavljena pitanja o solarnoj energiji, njenoj neposrednoj primeni i pogledaju pripremljene propagandne materijale. Priključiće se naši najmlađi sugrađani iz predškolskih i školskih ustanova i uzeće aktivno učešće kroz prigodan program na temu Sunca,  solarne energije i očuvanju eko sistema.

Aktivnosti manifestacije:
☼ Izložba solarne opreme sa promotivnim materijalom
☼ Predstavljanje školskih radova za « Dan Sunca»
☼ Organizovanje posete solarnim instalacijama
☼ Informacije finansiranja u saradnji sa bankama
☼ Umetnički i zanatski program za decu
☼ Puštanje balona sa ispisanim porukama
☼ Dekoracija drveća sa «sunčanim» sloganima
☼ Lokalni panoi o energiji.

Od 12-14h nastavak manifestacije biće u Skupštini grada Smedereva gde će biti održana tribina-stručni skup.
Pozivamo sve građane, radne organizacije, škole, vrtiće, javne ustanove, itd. da se uključe u lokalne aktivnosti proslave dana Sunca i da na taj način daju svoj doprinos ideji za čistiju, sjajniju i dugovečniju budućnost, jer planetu moramo ostaviti našim pokolenjima onako kako smo je dobili od naših predaka: lepu, bogatu, nezagađenu i sigurnu.
Za dodatna pitanja molimo Vas da kontaktirate Sašu Dobrića na e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili na brojeve telefona  026 4631 300 i 066 55 77 397 ili 063 20 44 77.

Unapred se radujemo zajedničkom druženju sa Vama.

www.solardays.eu
www.danonesolar.co.rs
www.smederevo.org.rs
www.centrala.org.rs
www.estif.org
www.epia.org

Marinel Cuculj

Sve se može ako se hoće!

Adresa sajta www.clickman.rs
PokloniIOtpadSkloni