18. Dec, 2017.

SRBIJA EVROPSKI ŠAMPION U NERACIONALNOM KORIŠĆENJU ENERGIJE

Objavljeno u Dešavanja
Pročitano 1126 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Centralno-evropski forum za razvoj, CEDEF, pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, a u saradnji sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i E3 Consulting Podgorica, organizovao je Drugi CEDEF Samit energetskih menadžera Srbije: “ Predstavljanje Nacrta Zakona o efikasnom korišćenju energije i uloga energetskih menadžera“.
 
SRBIJA EVROPSKI ŠAMPION U NERACIONALNOM KORIŠĆENJU ENERGIJE
 
BEOGRAD 01.02.2013. Energetska efikasnost u Srbiji je izuzetno niska u poređenju sa prosekom u svetu i u zemljama EU. Srbija troši 2,5 puta više energije po jedinici društvenog proizvoda od svetskog prošeka i 4 puta više od proseka u zemljama EU. Domaćinstva u Srbiji troše preko 2,5 puta više energije po kvadratnom metru stambenog prostora od severnih zemalja EU. Raspoloživi izvori energije u Srbiji su daleko ispod svetskog i evropskog prošeka, stoga je Srbija veoma zavisna od uvoza energenata čak 33,6% uvozi. Takođe emisija gasova sa efektom staklene bašte iz energetskog sektora iznosi 76%. Privreda proizvodi robu koja nije konkurentna, domaćinstva plaćaju veće račune, dok država odvaja više finansijskih sredstava za uvoz struje, gasa i drugih energenata. Tako smo postali evropski šampioni u neracionalnoj potrošnji energije koju, čak i za javnu rasvetu, trošimo 50% više nego zemlje EU.
 
Drugi Samit je organizovan sa ciljem da se širokoj i stručnoj javnosti predstavi Nacrt Zakona o efikasnom korišćenju energije kojim se jasno i precizno definiše uloga energetskih savetnika i menadžera u lokalnim samoupravama i privredi, kao i Budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti. Zakon o efikasnom korišćenju energije po prvi put predviđa i regulative u oblasti energetske efikasnosti u sektoru transporta.
 
Na osnovu pozitivnih iskustava i rezultata rada Mreže energetskih menadžera Srbije, MEMSa, na Drugom CEDEF Samitu energetskih menadžera Srbije, CEDEF je potpisao Memorandum o saradnji sa E3 Consulting Podgorica i pokrenuo inicijativu za osnivanje Mreže energteskih menadžera Crne Gore.
 
Na skupu su govorili:

  • Jovanka Arsić - Karišić, predsednik Upravnog odbora, CEDEF
  • Dejan Trifunović, pomoćnik ministra, Ministarstvo za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine Republike Srbije
  • Dejan Marković, direktor sektora Infrasturktura, Schneider Electric
  • Nenad Lučić, menadžer za razvoj proizvoda, Sberbank
  • Zoran Biserčić, direktor, Vaillant
  • Bojana Vukosavljević, nacionalni menadžer programa, EBRD Business Advisory Services (BAS) Srbija
  • Srećko Šević, načelnik odeljenja za EE i OIE – Grad Beograd, član Akcionog odbora MEMSa
  • Dragoslav Dobrosavljević, energetski menadžer opštine Vršac,  član Akcionog odbora MEMSa
  • dr Ana B. Bovan. predsednik, CEDEF

Cilj Zakona o efikasnom korišćenju energije je da obezbedi i podrži odgovorno, racionalno i održivo korišćenje energije i tako doprinese sigurnijem snabdevanju energijom, smanjenju uvozne zavisnosti, povećanju konkurentnosti privrede i standardu građana, stvori uslove za zapošljavanje visoko stručnih kadrova i lakše ispunjenje obaveza zemlje u pogledu primene OIE, kao i da smanji negativne efekte sektora energetike na životnu sredinu i da omogući ispunjenje obaveza prema Energetskoj zajednici i pridruženje EU.
Dejan Trifunović, pomoćnik ministra, Ministarstvo za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine Republike Srbije, rekao je:“ Prema Akcionom planu o energetskoj efikasnosti usvojenom u julu 2010, cilj Srbije da do 2019. uštedi 9% energije u finalnoj potrošnji a do 2012. 1,5%. Zakonom se ide ka strateškom planu i međunarodnoj obavezi Srbije da uštedi 9% bruto finalne potrošnje energije do 2018. godine. Zakon će doprineti povećanoj sigurnosti snabdevanja energijom, smanjenju uvozne zavisnosti, povećanju konkurentnosti privrede i standardu građana“. On je dodao da će se stvoriti i uslovi za zapošljavanje visoko stručnih kadrova i omogućiti lakše ispunjenje obaveza države u pogledu primene obnovljivih izvora energije. „Zakon će smanjiti negativne efekte sektora energetike na životnu sredinu i emisiju ugljen dioksida“, rekao je Trifunović, navodeći da će omogućiti i ispunjavanje obaveza prema energetskoj zajednici i pomoći procesu pridruživanje EU.
"Bez obzira što je u Srbiji cena struje ispod tržišne i što se zbog toga i dalje rasipa kompanija koja danas gradi posao na kalkulaciji sa jeftinom strujom nema dugoročnu perspektivu. Ne postoji način da struja u Srbiji bude i dalje jeftina, i nema drugog rešenja nego da poslovanje bude energetski efikasnije“, izjavio je direktor kompanije Schneider Electric Dragoljub Damljanović.

Nenad Lučić, menadžer za razvoj proizvoda Sberbank predstavio je linije kreditiranja za projekte pospešivanja energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. “Prateći globalne trendove i imajući na umu značaj očuvanja životne sredine i ublažavanje efekata klimatskih promena, Sberbank Srbija je razvila EKO kredite za unapređenje energetske efikasnosti i uštedu energije koji se plasiraju iz izvora Nemačke razvojne banke (KfW). Do sada je plasirano 9 miliona EUR, a preko 300 do sada realizovanih projekata ostvarilo je više nego pozitivan uticaj na životnu sredinu kroz smanjenje ukupne potrošnje energije za 43% i smanjenje ukupne emisija CO2 za 38%. Na ovaj način,  Sberbank Srbija potvrđuje svoje poslovanje kao društveno odgovorna institucija koja brine o zaštiti životne sredine i kreira uslove koji će obezbediti dugoročne i pozitivne efekte u cilju povećanja energetske efikasnosti“.

Zoran Biserčić, direktor Viallant-a, istakao je: “ Energetska sigurnost i održivost razvoja nisi u vezi vezuju samo sa makro projektima, već svako može na njih da utiče na svojoj mikro lokaciji korišćenjem obnovljivih izvora energije i povećanjem efikasnosti svojih uređaja. Nemački proizvođač opreme za grejanje, klimatizaciju i ventilaciju, Vaillant, uz pomoć vrhunske tehnologije je proizveo uređaje koji uz veliki stepen efikasnosti koriste energiju Sunca, akumuliranu u zemlji, vodi i vazduhu“.
Bojana Vukosavljević, menadžer programa, EBRD Business Advisory Services (BAS) Srbija, naglasila je: „BAS pri Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) je projekat poslovnog savetovanja kojim se omogućava mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP) pristup različitim vrstama konsultantskih usluga preko pomoći u vođenju projekata sa domaćim poslovnim savetnicima/konsultantima zasnovanih na principu refundacije troškova. BAS je u 2012 u Srbiji podržao, između ostalog  i 10 projekata iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. U saradnji sa CEDEFom BAS Program je inicirao projekat “Podizanje svesti o značaju  projekata iz oblasti EE u sektoru malih i srednjih preduzeća“ . Na okruglom stolu posvećenom energetskoj efikasnosti su se okupili klijenti, konsultanti i predstavnici finansijskih institucija i doprineli kreiranju platforme za unapređenje njihove međusobne  komunikacije i podizanje svesti, kao i unapređenje potražnje za projektima iz oblasti EE“.

U svom obraćanju Jovanka Arsić-Karišić, predsednik UO CEDEF je istakla: “Srbija danas ima najniži stepen energetske efikasnosti u Evropi. Države zapadne Evrope po kvadratnom metru potroše  oko 100 kWh energije godišnje a u našoj zemlji potrošnja je od 150 do 180 kWh. Od ukupno potrošene električne energije u Srbiji skoro polovinu potroše građani u svojim stanovima, čak 65% te energije odnosi se na grejanje. Naša misija je da kontinuirano svojim aktivnostima doprinosimo većoj energetskoj efikasnosti, kao i većoj upotrebi obnovljivih izvora energije u Srbiji i regionu. I pre donošenja Zakona o efikasnom korišćenju energije kojim se jasno i precizno definiše uloga i značaj energetskih menadžera, CEDEF je prepoznao njihov doprinos u povećanju energetske efikasnosti te je 14. decembra 2011. osnovao MEMS. Vođeni pozitivnim iskustvom, CEDEF je danas potpisao Memorandum o saradnji sa E3 Consulting Podgorica i pokrenuo inicijativu za formiranje Mreže energetskih menadžera Crne Gore kako bi se poboljšala energetska efikasnost u regionu“.

Marinel Cuculj

Sve se može ako se hoće!

Adresa sajta www.clickman.rs

Budi u toku!

Da biste primali redovna obaveštenja prijavite se na mejling listu.

PokloniIOtpadSkloni