05. Dec, 2020.

POČELA IZGRADNJA TREĆEG VETRO-PARKA U SRBIJI

Objavljeno u Dešavanja
Pročitano 1199 puta
Ocenite ovaj članak
(12 glasova)

U blizini Izbišta, nedaleko od regionalnog puta Beograd - Bela Crkva, svečano je započeta ( 14.06.2017. ) gradnja trećeg vetro-parka „Košava“ u Srbiji. Prvi vetro-park „Kula“ nalazi se u blizini Kule, a drugi, „La Piccolina“ je puštan u rad prošle godine u blizini sela Zagajica, nedaleko od Vršca.

Prvu fazu izgradnje trećeg vetroparka činiće postrojenja od 20 vetrogeneratora koji će proizvoditi električnu energiju za 40 hiljada domaćinstava. MK Fintel Wind će za izgradnju ovih vetrogeneratora uložiti 124 miliona evra čiji je završetak planiran do kraja 2018. godine.

Svečanom otvaranju gradnje vetro-parka „Košava“ u blizini Izbišta prisustvovali su Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, Tiziano Giovannetti, izvšni direktor kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind, Jelena Galić, predsednica Izvršnog odbora AIK Banke, brojne zvanice i predstavnici štampanih i elektronskih medija. Gospođa Galić je u prigodnom obraćanju istakla da će „Košava“ biti proizvodni objekat značajne snage, koji će doprineti razvoju elektroenergetskog sistema Srbije i povećanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

- AIK Banka, finansiranjem ovakvih projekata, nastavlja tradiciju podrške razvoja realnog sektora privrede usmerenog na jačanje konkurentnosti, obezbeđenje održivog razvoja i povećanje izvoza, rekla je Jelena Galić. Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić istakao je značaj početka gradnje ovog objekta za domaći energetski sistem, dok je izvršni direktor kompanije, Tiziano Giovannetti, koja je nosilac investicije, istakao da će u prvoj fazi gradnje vetro-parka biti zaposleno 150 radnika.

Prvih dvadeset vetrogeneratora, koji će biti u sastavu vetroparka "Košava", imaće snagu 69 MW. Nakon prve faze izgradnje vetroparka u planu je druga faza gradnje koja će imati 19 vetrogeneratora i u čiju izgradnju će biti uloženo više od 100 miliona evra. Pored povećanja ukupnog energetskog kapaciteta u Banatu, Vojvodini i Podunavlju, kompanija MK Fintel Wind ima u planu dalje investicije u vetroenergiju u Srbiji i regionu.

Poslednji put izmenjeno sreda, 14 jun 2017 15:54
Hasan Helja


Čovek je biće prakse!

Adresa sajta www.cefix.rs
Više iz ove kategorije Počelo emitovanje "3E VESTI" »
PokloniIOtpadSkloni