16. Jan, 2021.

Nedovoljno korišćenje biomase

Objavljeno u Dešavanja
Pročitano 1621 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Biomasa sa polja, livada, šuma, iz prerađivačke industrije, ali i iz otpada, i kako iskoristiti njene energetske potencijale bila je tema razgovora u Regionalnoj privrednoj komori. Sve države, pa i Srbija, moglo se čuti, imaju ozbiljan plan supstitucije dela potrošnje fosilnih goriva obnovljivom biomasom. Ipak, i dalje je ne koristimo dovoljno.

Sednica Odbora za hemijsku industriju i građevinarstvo Regionalne privredne komore Pančevo ove nedelje bila je vrlo posećena. Pored redovnog posla, razgovaralo se o potencijalima korišćenja biomase, koja je obnovljiv izvor energije i može delimično da zameni fosilna goriva. Predsednik Nacionalne asocijacije za biomasu SERBIO Vojislav Milijić je tokom prezentacije stanja konstatovao da se zbog kašnjenja sa regulativom, ali i usled oslonjenosti na ugalj, pontencijali biomase nedovoljno koriste, što će se u budućnosti promeniti.

- Srbija je preuzela obaveze prema energetskoj zajednici da poveća učešće obnovljivog izvora energije u energetskoj potrošnji. Cilj i obaveza je ustanovljena na 27 odsto učešća svih obnovljivih izvora energije. Godine 2009. je bilo oko 21 odsto, a cilj je da se do 2020. poveća na 27 odsto. Potrebno je da se instalira oko 100 MW novih elektrana na biomasu i oko 30 MW novih elektrana na biogas i da se obezbede dodatne količine i dodatna postrojenja koja će koristiti biomasu za proizvodnju energije za grejanje i hlađenje. Neka zakonska regulativa postoji, neka je u toku. Postoji akcioni plan za korišćenje obnovljivih izvora energije, postoji strategija razvoja energetike do 2025, koja priznaje značaj obnovljivih izvora energije i biomase i postoji razvijen sistem tzv. fid-in tarifa, zagarantovanih cena otkupa električne energije iz obnovljivih izvora energije, rekao je Vojislav Milijić, predsednik asocijacije SERBIO.

Zainteresovanim privrednicima ovom prilikom detaljno je izložena struktura biomase na našem prostoru, trenutne cene, kao i trendovi u poslovanju privrede koja već radi u ovom sektoru. Pored država koje su daleko odmakle u kogeneraciji i dobijanju energije iz slame strnih žita, poput Danske, odnosno Nemačke, koja je lider u korišćenju biogasa, predstavljanje potencijala biomase bila je i prilika da se sazna da u okruženju već postoje prvi pozitivni primeri. Tako kompanija „Almeks“ koristi biomasu za zagrevanje prostorija, a planira izgradnju bioenergane, a biomasu kao energent u budućim postrojenjima za kogeneraciju planira da koristi i JKP „Grejanje“.

Izvor: rtvpancevo.rs

Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 24 novembar 2014 09:32
Administrator

Sve je moguće ako se hoće!

Adresa sajta www.clickman.rs
PokloniIOtpadSkloni