09. Mar, 2021.
Objavljeno u Dešavanja
Pročitano 1948 puta
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Firma Petaže Wind doo je realizovala još jedan uspešan projekat ,,Stand alone sistem 11.04kWp” i time potvrdila da je sigurno lider u regionu u obnovljivim izvorima energije.
Projekat je realizovan u opštini Pećinc, mesto Ašanja gde je postavljen sistem koji prevashodno služi za navodnjavanje. Objekat se primarno sastoji od trofazne pumpe nominalne snage 7.5kW.
Ostatak potrošača u objektu sačinjavaju standardni kućni potrošači.

Solarni paneli su montirani na zemlji i orjentisani su ka južnoj strani sveta, pri čemu su paneli montirani tako da zaklapaju ugao od 330 u odnosu na horizont. Solarne baterije su smeštene u zatvorenu prostoriju, u posebnom delu namenjenom za postavljanje istih. Komandni orman sa invertorom je takodje smešten u zatvorenu prostoriju.

Samostalni fotonaponski sistem se sastoji od 6 string0ova (grupe) PV solarnih panela koji sadrže po 8 solarnih panela tako povezanih da čine ukupno 48 PV solarna panela I ukupnu instalisanu snagu od 11.04kWp. Svaki solarni panel je snage 230Wp. Sistem sadrži 48 solarnih baterija od 100Ah i trofazni invertor nominalne snage 24kW. U okviru sistema je instaliran i razvodni orman koji sadrži kontroler punjenja baterija i potrebne zaštititne elemente.

Za postavljanje panela se koristi adekvatna aluminijumska konstrukcija,  proizvođača  ALUMIL,  uz  pomoć  koje  se  postižu  potrebni  uslovi  za postavljanje solarnih panela, kako bi se dobilo maksimalno iskorišćenje zračenja Sunca.

Za  električno  povezivanje  solarnih  panela  koristi  se  solarni  bezhalogeni provodnik u crnoj i crvenoj boji preseka 4mm2/6mm2. Električna konekcija između panela  je  ostvarena  upotrebom  MC4  konektora  i  T  razdelnika.  Metalni  delovi konstrukcije  i  panela  se  galvanski  povezuju  sa  postojećom  gromobranskom instalacijom.

Orman sadrži nadnaponsku zaštitu, zaštitu od preopterećenja i kratkog spoja, kako na DC strani, tako i na AC strani. Sistem sadrži i zaštitu od prekomernog punjenja baterija, inverznog DC napona, kao i od prekomernog  pražnjenja  baterija.  Izlaz  iz  komandnog  ormana,  koji  daje naizmeničnu struju, se povezuje na strujne krugove koji napajaju potrošače.

Marinel Cuculj

Sve se može ako se hoće!

Adresa sajta www.clickman.rs
PokloniIOtpadSkloni