23. Jan, 2021.

U okviru projekta koji, pod pokroviteljstvom Opštine Vršac i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, realizuje Ekološko udruženje „Avalon“, u subotu, 22. septembra na prostoru Planinarskog doma, EKO DAN-om obeležena je ravnodnevnica (prvi dan jeseni) kao i Svetski dan bez automobila.
Programu EKO DAN-a, koji je sadržao radionice ekološkog sadržaja s akcentom na reciklažu, prisustvovali su učenici vršačkih osnovnih i srednjih škola, sa nastavnicima i profesorima, kojima su se pridružili učenici iz Gudurice kao i zainteresovani građani. Pored radionica na kojima su učesnici imali priliku da kroz igru i eko kviz nauče o životinjama i biljkama koje žive u njihovoj okolini - Vršačkim planinama kao i o pravilnom razvrstavanju otpada, prisutnima su se svojim projektima predstavile nevladine organizacije „Cefix“ i „Transform“.
 
Takođe, ovom prilikom predstavljena je kampanja " ADAPTIRAJ SE" koja se organizuje u okviru projekta "Forum jugoistočne Evrope za adaptaciju na klimatske promene" finansiran od Evropske Unije preko IPA programa, a vode ga Centar za unapređenje životne sredine i ostale članice klimatskog foruma, među kojima je i Avalon, a u saradnji sa Goethe-Institutom iz Beograda, u aktivnosti je uključen i Svetski fond za prirodu (WWF).

Zanimljivo je da su učesnici radionica koji su pokazali najbolje znanje iz poznavanja svog prirodnog okruženja dobili prigodne nagradice dok su učesnici radionice koja se bavila izradom muzičkih predmeta od reciklabilnog materijala imali priliku da „zasviraju“ na mini koncertu kojim se i završila ova manifestacija. Osim toga, svim učesnicima podeljeni su edukativno-osvežavajući paketići koji su sadržali „Eko vodič“, „Eko kalendar“ (dar Štamparije Tuli), voda, sendviči i slatkiši koje je darovala kompanija Swisslion Takovo. Projekat Eko dan podržali su i „Domino“ fast food, “Keramika”, „Moto star“, Pokret gorana - Vršac, Kulturni centar Vršac, Književna opština Vršac i Planinarsko-smučarsko društvo „Vršačka kula“.

Projekat EKO DAN nastavlja se konkursom za najbolje likovne i literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola vršačke opštine, pod nazivom, “U ravnici, planina”, dok će kraj projekta biti obeležen “Sadnjom drveta generacije”.
 
Predstavnici Centra za energetsku efikasnost - "CEFIX" Marinel Cuculj, Branislav Vila i Miroslav Cuca su na štandu udruženja zainteresovane građane upoznali sa radom udruženja, aktivnostima koje su u toku, i ujedno delili promotivni materijal. Miroslav Cuca je prisutnima predstavio video igricu "Word Of Recycle" sa kojom učenici Poljoprivredne škole "Vršac" učestvuju u nacionalnom SMS takmičenju "Green Games", i objasnio im na koji način mogu glasati za ovu igru. U okviru manifestacije prikazan je promotivni film projekta "Vršnjačkom edukacijom do održivog razvoja" koji je udruženje "CEFIX" sprovelo pod pokroviteljstvom Opštine Vršac i Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Više iz ove kategorije pomozite stefanu »
PokloniIOtpadSkloni