02. Dec, 2020.

POMOZIMO “KOMŠIJAMA”!

Objavljeno u Aktivnosti
Pročitano 1988 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Život uličnih pasa je dovoljno komplikovan i bez niskih temperature i snega, a s prvim pravim zimskim danima, kakvi su ovih dana njihov život se, bukvalno, pretvara u borbu na život i smrt. Šanse da prežive im se u velikoj meri povećavaju ukoliko se u nama probudi zrnce ljudskosti i empatije za njih. Bez nas i naše pomoći su njihove šanse vrlo male. Za sve one koji će reći “ ja bih pomogla/pomogao, ali ne znam kako, nemam odakle, šta mogu ja kao pojedinac” imam odgovore, tako da će samo od njihove (naše) dobre volje zavisiti da li će nešto konkretno i uraditi za ulične pse i mačke.

Osnovno što treba imati u vidu je da uhranjene i zdrave životinje mnogo lakše podnesu niske temperature, odnosno veće su im šanse za preživljavanje. Zbog toga povređene, bolesne i iscrpljene životinje treba sklanjati s ulica, ako ne postoji nijedan drugi način, onda makar na nekoliko dana kod privremenihg udomitelja, u lokalna prihvatilišta ili pansione (gde oni postoje).
Za one koji ostaju na ulici postoje vrlo jednostavni načini da im se pomogne i da se njihove “muke” ublaže:

  1. U zimskim uslovima hranjenje i pojenje je otežano, te treba imati u vidu sledeće:
    • kuvanu hranu davati samo u slučajevima da te psi “čekaju” i da će je pojesti odmah, jer nakon pola sata ona se smrzla i beskorisna je. Zbog toga im davati više granule, salame, čvrste ostatke od hrane,
    • voda koju ostavljate životinjama zimi treba da bude mlaka i da se češće kontroliše da li se smrzla i da se češće menja.
  2. Ukoliko u tvojoj zgradi postoji neka “baba Bond” koja sve vidi, sve čuje i u sve gura nos koja bi napravila frku “ako ker uđe u zgradu” dovoljno je da pse ili mačke koje se vrzmaju oko ulaza makar nakratko pustiš u zgradu da se malo zgreju. Ako “baba Bond” ili neko drugo zakeralo ne postoji, posao je kudikamo lakši, “slučajno” pored tebe prođe pas koga ti, naravno, ne primetiš.  Ili najjednostravnije- ostaviš vrata odškrinuta, da , ako “neko” želi može nakratko da se “uvuče” u zgradu.
  3. Improvizovane “kućice mogu da se naprave od kartonskih kutija svih veličina , a za manje pse i mačke i od drvenih gajbica za voće (čvršće su). Najbolja izolacija je stiropor ili stirodur, ali ako nemaš dobro mogu poslužiti i stare novine (malo debli sloj), više slojeva kartona, apsolutno sve od tkanina (ćebad, peškiri, stare jakne, džemperi itd).  Preporučljivo je da se kućice postavljaju na mesta gde se psi već zavlače za noćenje (mada je to nekad jako teško utvrditi) i na natkrivena mesta. Bez obzira na to gde se postavljaju potrebno je kućice najlonom zaštititi od vlage.  

Ali, nisu samo psi i mačke ugroženi zimom, niskim temperaturama i nedostatkom hrane. I mnoge “gradske “ ptice ne uspevaju da prežive zimu.

Njima možemo pomoći tako što ćemo u svom dvorištu ili na terasi napraviti improvizovane kućice i hranilice za ptice. Hranilice treba da budu zaštićene od vlage (ili pod nastrešnicom ili da imaju krov), ne treba ih bojiti jarkim bojama jer to plaši ptice, redovno kontrolisati da li je hrana mokra ili smrznuta i da li u hranilici ostaju ljuske od semenki.

Preporučuje se da se stavlja količina hrane dovoljna za jedan dan, i da se hranjenje vrši svakodnevno, a vrlo je važno da su hranilice postavljene na mestima na koja ne mogu doći mačke jer bi se na taj način život ptica direktno ugrozio.

Ptice mogu das se hrane mešavinom sitnijih semenki (prodaje se ka “hrana  za zebe”) pojačanom  suncokretom. Hleb se ne preporučuje kao hrana za ptice, ali ako nemaš ništa drugo može i hleb, osušen i iskidan na sitne komadiće).

Sad je na tebi da “pronađeš” volju i da kreneš u akciju spašavanja.

Srećno!!!

Poslednji put izmenjeno utorak, 30 decembar 2014 21:19
Tomislav Mrčela

Bolje se razumem s psima nego s ljudima!

 

PokloniIOtpadSkloni