12. Jul, 2020.

Novi svetski sporazum o globalnom zagrevanju

Pročitano 736 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

IAE izveštava da je prošlogodišnje ispuštanje gasova koji izazivaju efekat staklene bašte prevazišlo 30 gigatona, što je za pet odsto više od ranijeg rekorda 2008.

Loše vesti očekuju delegate iz oko 180 država na početku dvonedeljnog skupa o klimatskim promenama koji danas počinje u Bonu čiji je cilj postizanje novog svetskog sporazuma o globalnom otopljavanju.

Ispuštanje štetnih gasova raste umesto da se smanjuje uprkos dvadesetgodišnjim naporima, i dostiglo je rekordne razmere, navodi se u najnovijem izveštaju Medjunarodne agencija za energiju (IEA).

Druge neprijatne teme na konferenciji uključuju nuklearnu nesreću koju je u martu izavao cunami i koja je po svoj prilici skrenula Japan sa puta ambiciozne borbe protiv klimatskih promena.

Nesreća je primorala druge zemlje, kao što je Nemačka, da ubrzaju programe zatvaranje nuklearnih elektrana koje, bez obzira na zamerke, ne ispuštaju gotovo nikakve količine ugljendioksida.

Uprkos širenju obnovljive energije u svetu, IAE izveštava da je prošlogodišnje ispuštanje gasova koji izazivaju efekat staklene bašte prevazišlo 30 gigatona, što je za pet odsto više od ranijeg rekorda 2008.

Sa energetskim ulaganjima koja su zarobljena u infrastrukture povezane sa ugljem i naftom, stanje će se malo promeniti tokom iduće decenije, kaže agencija.

Iznete brojke su ozbiljna zapreka nadama da će se povećanje prosečne temperature na Zemlji ograničiti na dva stepena iznad predindustrijskog nivoa, kaže Farih Birol, vodeći ekonomista IAE-a.

Veći rast temperature od tog, kažu naučnici, mogao bi da vodi ka katastrofalnim klimatskim premećajima koji bi ugrozili snabdevanje vodom i svetsku poljoprivredu, izazvali češće i razornije oluje i podizanje nivoa mora koje bi ugrozilo priobalja.

Skup u Bonu će pripremiti godišnju konferenciju UN koja se krajem ove godine održava u Durbanu, u Južnoj Africi. Očekuje se da će forum u Durbanu biti, čak više nego prethodnih godina, glavno poprište sudara između bogatih zemalja i sveta u razvoju.

Siromašne države kažu da bogati, čije industrije zagađuju atmosferu poslednjih preko 200 godina, ne čine dovoljno da smanje buduće zagadjenje.

Izveštaji objavljeni pred sastanak u Bonu podržavaju taj stav. Pokazalo se da su zemlje u razvoju opterećene sa 60 odsto obećanog smanjenja.

Izvor : (Beta-AP)

Pripremila: Natalija Đorđević III-4

Poslednji put izmenjeno četvrtak, 02 maj 2013 06:56
Poljoprivredna škola "Vršac" - Vršac

Poljoprivredna škola u Vršcu osnovana je davne 1921. godine i od tada u njoj se obrazuju i vaspitavaju mlade generacije za uspešno obavljanje poslova u struci.


Kontakt:
Poljoprivredna škola "Vršac", Arhitekte Brašovana 1, 26300 Vršac
Telefon: +381 13 805 058 (sekretar), +381 13 805 059 (direktor)
Tel/Fax: +381 13 807 589 (računovodstvo)

PokloniIOtpadSkloni