25. Sep, 2021.

Kako da obrazovanje postane zelenije i energetski efikasnije

Pročitano 1252 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

PUT DO ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Dokumenat Evropske komisije (SOCRATES, Thematic Network on Teacher Education in Europe) "Zelena knjiga obrazovanja nastavnika u Evropi " bavi se pitanjem kvaliteta obrazovanja nastavnika za visoki kvalitet obrazovanja i obuke.
Ovaj dokumenat je objavilo Ministarstvo prosvjete i nauke Crne Gore, ali je, u celosti ga posmatrajući, važeći za za sve one koji se bave pitanjima obrazovanja i predstavljaju učesnike u realizaciji obrazovnog procesa.

CELOŽIVOTNO OBRAZOVANJE jeste obrazovanje koje je važeće kako za učenike tako i za nastavnike. Celoživotnim obrazovanjem brže se dolazi do promena, praktične primene znanja i manjeg utroška energije na nepotrebne i preobimne sadržaje. Na taj način obrazovanje postaje "zelenije", a nastavnici energetski efikasniji. Preporučujemo da dokumenat pročitaju i nastavnici i učenici.

Učenici će razumeti zašto nastavnik treba da ih uputi u znanje, a nastavnici kako da to realizuju. I jedni i drugi uštedeće i vreme, i novac. Postaće praktičniji, preduzimljiviji i delotvorniji.
Znači, nema dodatnog ulaganja napora i nepotrebnog utroška energije. To je pravi put kojim se stiže do energetske efikasnosti.

Dokumenat u PDF izdanju možete da preuzmete ovde.

Izovr: see-educoop.net

Pripredio: Stefan Gašić, III-2

Poslednji put izmenjeno nedelja, 21 april 2013 20:06
Hemijsko-medicinska škola Vršac

Sterijina 113, 26300 Vršac

Telefon: 013 830 292

email: sekretarijat@hms.edu.rs

PokloniIOtpadSkloni