16. Jan, 2021.
Pročitano 1514 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nedostatak resursa će dovesti do novog svetskog rata i ekološke katastrofe u bliskoj budućnosti, upozoravaju naučnici

Naučnici su upozorili da ubrzane klimatske promene pod hitno moraju da se zaustave. Ukoliko ne uspemo u tome one će predstavljati pretnju za celokupno čovečanstvo, istaknuto je na stručnoj konferenciji koja se ove nedelje održala u Londonu. Eksperti britanske vojske su upozorili da će cene hrane i energenata skočiti a da će klimatske promene i nedostatak resursa izazvati nove ratove. Globalno otopljavanje i emisija štetnih gasova je dostigla alarmantan nivo.

Najteže će biti pogođene siromašne zemlje u tropskim predelima, gde će uslovi postati nemogući za život. Istovremeno Evropa i Amerika su veoma zavisne od uvoza energije i drugih resursa a biće izložene pritiscima zbog toga.

Admiral Neil Morisetti, zadužen za klimatsku i energetsku sigurnost u britanskom Ministarstvu obrane kaže da su sukobi sasvim mogući. “Cene energije će porasti, cene na benzinskim pumpama, kao i cene dobara koja se proizvode u jugoistočnoj Aziji, a koje mi uvozimo”, kaže Neil.

Istraživanja su pokazala da će se takva situacija verovatno pretvoriti u globalni sukob kao borbu za retke resurse, vodu i hranu. Moguće su čak i masovne migracije stanovništva i katastrofe širih razmera širom planete.

Čak i bez sukoba cena hrane će drastično porasti u bliskoj budućnosti, zaključuju naučnici.

Izvor: Domino magazin

Poslednji put izmenjeno četvrtak, 18 april 2013 06:16
Poljoprivredna škola "Vršac" - Vršac

Poljoprivredna škola u Vršcu osnovana je davne 1921. godine i od tada u njoj se obrazuju i vaspitavaju mlade generacije za uspešno obavljanje poslova u struci.


Kontakt:
Poljoprivredna škola "Vršac", Arhitekte Brašovana 1, 26300 Vršac
Telefon: +381 13 805 058 (sekretar), +381 13 805 059 (direktor)
Tel/Fax: +381 13 807 589 (računovodstvo)

PokloniIOtpadSkloni