12. May, 2021.

ODRŽANA ZAVRŠNA PREZENTACIJA O UŠTEDI ENERGIJE

Završna prezentacija pokrajinskog projekta o uštedi energije u domaćinstvu održana je u sredu, 20.05.2015. u svečanoj sali Skupštine opštine Vršac. Pre toga održane su prezentacije u pet osnovnih škola sa učenicima osmog razreda, koji su svojim predlozima i konstruktivnim mišljenjem dali značajan doprinos sagledavanju navedene problematike.

Prezentacija za građanstvo počela je filmom na temu „Ušteda energije u domaćinstvu“, a nastavljena obraćanjem autora Hasan Helja i asistenta u projektu Branislav Vila. Dat je presek svih dosadašnjih prezentacija i grafička obrada obrađenih odgovora na pitanja iz evaluacionog lista koji je anonomnog tipa. Iz svake škole su potekla interesantna mišljenja i predlozi. Tako iz Sterijine škole konstatuju da imaju problema sa grejanjem, jer se delovi prostora greju do nepodnošljivih temperatura. Suprotno mišljenje imaju učenici iz škole „Vuk Karadžić“, a iz škole „Mladost“ predlažu mogućnost punjenja androida na javnim mestima u gradu. Izbištanski osnovci potenciraju na boljem korišćenju prirodnih resursa, kao što su otpad drveta i poljoprovredni proizvodi koji trunu, ili propadaju. Odgovori na pitanja iz upitnika prikazani su zbirno i grafički, što se može na odgovarajući način komentarisati. Interesantno je da je daleko veća potrošnja struje i plina u gradu nego na selu. Podaci su relevantni, jer su učenici davali odgovore samostalno i bez ikakvog međusobnog uticaja i dogovaranja. Na osnovu prikupljenog materijala može se konstatovati da je projekat ostvario svoj cilj, a to je edukacija stanovništva svih uzrasta. To potvrđuje i aktivno učešće zainteresovanih građana na završnoj prezentaciji.

Izradu filma pomogla je Skupština opštine Vršac, a njegovu prezentaciju i implementaciju Pokrajinski sekretarija ze energetiku i mineralne sirovine u iznosu od 130.000 dinara. Nosilac projekta je Centar za energetsku efikasnost "Cefiks".

 

Poslednji put izmenjeno nedelja, 13 septembar 2015 08:50
Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

Adresa sajta www.vila.rs

Najnovije od Branislav Vila

PokloniIOtpadSkloni