02. Dec, 2020.

KAKO ŠTEDETI ELEKTRIČNU ENERGIJU NA RADNOM MESTU?

Objavljeno u Saznanja
Pročitano 1936 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Šta označava znak „Energetska zvezdica” i da li je obavezan?

„Energetsku zvezdicu” je osmislila američka Agencija za zaštitu životne sredine – EPA – i Ministarstvo za energetiku, kao dobrovoljni program označavanja energetski efikasnih elektronskih uređaja za kancelarije. Uređaji koji imaju ovaj znak imaju manju potrošnju od one predviđene američkim federalnim standardima, odnosno, u oblastima koje nisu regulisane zakonom, dati uređaji pokazuju neka svojstva energetske efikasnosti. Evropskim programom „Energetska zvezdica” upravlja Evropska komisija, na osnovu sporazuma sa vladom SAD, i ovaj program polako prerasta u međunarodni standard za označavanje energetski efikasnih elektronskih uređaja. Oznaka nije obavezna ali ukazuje na najbolje uređaje iz svoje klase, što se tiče energetskih karakteristika.

Koji se uređaji označavaju „Energetskom zvezdicom”?

Većina elektronskih uređaja koji se koriste u kancelarijama podleže ovakvom označavanju, pod uslovom da pripadaju grupi uređaja sa najmanjom potrošnjom energije u svojoj klasi. U tu grupu spadaju personalni računari, laptop računari, monitori, štampači, kopir mašine, skeneri, faks aparati, višenamenski uređaji koji imaju funkcije više pojedinačnih uređaja i modemi.

Koliko je manja potrošnja uređaja označenih „Energetskom zvezdicom” u odnosu na „obične”?

Potrošnja računara i štamapača, označenih ovim znakom, može biti i do 10 puta manja u odnosu na slične uređaje te vrste. Znak „Energetske zvezdice” je prikazan vidljivo na samom uređaju, na kutiji za pakovanje i u pratećoj dokumentaciji uz uređaj.

PokloniIOtpadSkloni