23. Jul, 2024.

Prva škola u Srbiji koja koristi solarne vazdušne kolektore!

Objavljeno u Dešavanja
Pročitano 305405 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prva škola u Srbiji koja će kao dodatni izvor energije koristiti suncevu energiju ugradnjom solarnih vazdusnih kolektora Grammer Solar.

Firma Danone Solar Beograd je ugradila solarne kolektore-vazdušne Grammer Solar Nemačka , u OŠ ”Dr Jovan Cvijić” u Smederevu.

Postavljanje prvih kolektora sunčeve energije predstavlja realizaciju šireg projekta grada Smedereva koji podrazumeva veću primenu OIE u objektima javne namene, i očuvanju životne sredine.

Na fiskulturnoj Sali OS “Dr Jovan Cvijić” ugrađeno je 40m² solarnih vazdušnih kolektora tipa JumboSolar, koji će služiti za dogrevanje prostora fiskulturne sale i potrošne vode za pranje/tuširanje – sunčevom energijom. Solarno postrojenje treba da poveća učešće sunčeve energije u procesu predgrevanja/grejanja prostora sale i potrošne vode. Toplota i svež vazduh doprinose prijatnoj klimi u prostoriji, povećavaju dobro zdravlje i sposobnost rada i štite supstancu građevine. Na godišnjem nivou ostvariće se uštede od 50%.

Ovakvi ili slični projekti korišćenja solarne energije, treba da posluže kao dobar primer i podsticaj za sve buduće slične projekte kao što su: bolnice, studentski domovi, kampovi, osnovne i srednje škole, domovi za stare...

Poslednji put izmenjeno četvrtak, 11 april 2013 21:33
Marinel Cuculj

Sve se može ako se hoće!

Adresa sajta www.clickman.rs
PokloniIOtpadSkloni