22. Oct, 2018.

TRADICIONALNA GULAŠIJADA U ŠUŠARI

Objavljeno u Dešavanja
Pročitano 411 puta
Ocenite ovaj članak
(6 glasova)

 

Ovogodišnja sedma po redu Gulašijada, koja je održana u Šušari, u subotu ( 02.09.2017. ), okupila je više učesnika nego što ovo selo ima stanovnika. Prema poslednjem popisu u Šušari je živelo 303 meštanina, a danas ih je nešto manje, dok je uz kotliće sa 27 ekipa u svakoj od njih  u idealnom prirodnom ambijentu učestvovalo po desetak takmičara. Pored takmičara, bili su tu i meštani, lovci, predstavnici lokalne mesne i opštinske vlasti uz neobjašnjivi izostanak predstavnika sedme sile.

Prema rečima meštanina Lasla Čanjija, prošle godine je bilo preko 30 ekipa, a ovakvo druženje je postalo tradicija uz učešće mladih i starih iz okolnih sela, pa i samog grada Vršca. Kotlići su postavljeni i vatre založene već od ranih jutarnjih sati, a na meniju se našlo meso različitih vrsta i prethodne pripreme (od domaćih životinja i divljači ),  svakojaki začini, čak i čokolada, koji se dodaju da gulaš ima dobar ukus, tako da su sve trpeze na zelenom tepihu, satkanom od trave, bile veoma bogate. Pored obilja jela i pića tu su se razmenjivala različita kulinarska umeća, što je trajalo do popodnevnog uzimanja uzoraka od strane stručne komisije koja je ocenjivala po određenim kriterijima, odnosno bodovanjem iz sledećih disciplina: opšti izled, boja, gustina, ukus, termička obrada i odnos začina. U završnom delu bodovne liste navedena je mogućnost diskvalifikacije sa objašnjenjem razloga.

Nakon detaljnog pregleda stručna komisija je proglasila za pobednika ekipu Saše Tadića iz Vršca, a svim učesnicima su uručene zahvalnice za učešće na ovoj zanimljivoj seoskoj smotri. Bilo je to pravo druženje u prirodi uz kulinarske veštine i kotliće različitih veličina i sadržaja, založene vatre i poneku plinsku bocu, što su koristili takmičari iz udaljenih sela, jer im je bilo jeftinije tako, nego da obezbeđuju drva. Pošto su ukusi različiti, mnoge ekipe su tvrdile da je njihov gulaš bio najbolji i stvarno, kada probamo svi su u pravu, ali se, ipak, morao znati pobednik kome su na kraju ovog takmičenja čestitali ostali učesnici.

Hasan Helja


Čovek je biće prakse!

Adresa sajta www.cefix.rs

Budi u toku!

Da biste primali redovna obaveštenja prijavite se na mejling listu.

PokloniIOtpadSkloni