25. Jan, 2022.
Pročitano 1320 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nedavno istraživanje je pokazalo da bi obnovljiva energija mogla da zadovolji oko 80% ukupne potrebe za energijom za 40 godina. Uslov za to je da države promene politiku vezanu zazelenu energiju.

Naučnici su i dalje vrlo optimistični po pitanju dobijanja energijeiz trajnih izvora, iako je njena proizvodnja mnogo skuplja od dobijanja energije preko fosilnih goriva. Takođe, proizvodnjaobnovljive energije bi trebalo da se poveća oko 20 puta da bi se izbegao opasan nivo globalnog zagrevanja.

U istraživanju od 2008. godine je utvrđeno da obnovljiva energija zauzima oko 13% od ukupno proizvedene energije. Najviše se koriste hidroelektrane, snaga vetra, sunčeva energijai biomasa. Problem kod korišćenja biomase je što može dovesti do nestanka šuma, naslaga čađi i povećanja globalnog zagrevanja.

Evropa je najveći uvoznik energije na svetu i cilj je da se u narednom periodu okrenu alternativnim izvorima energije. Do 2020. godine je planirano da se smanji emisija CO2 za 20% i da se za istu brojku poveća i korišćenje obnovljive energije.

Sa druge strane Srbija ima veoma ograničena energetska sredstva i zbog toga bi trebalo mnogo više da koristimo alternativne izvore energije. Potrebno je:

  • Regulisati energetsku efikasnost
  • Smanjiti gubitke u ekonomskom sektoru
  • Ulagati u upotrebu obnovljive energije
  • Edukovati potencijalne korisnike

Izvor: mojugao.com

Priremila:  Kristina Radić, III-2

Poslednji put izmenjeno nedelja, 19 maj 2013 09:56
Hemijsko-medicinska škola Vršac

Sterijina 113, 26300 Vršac

Telefon: 013 830 292

email: sekretarijat@hms.edu.rs

Više iz ove kategorije Kafa kao energent »
PokloniIOtpadSkloni