11. Aug, 2022.
Pročitano 2203 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kukuruz

U dragačevskom selu Dragačica, na nekoliko kilometara od Lučana, u petak je svečano obeležen završetak izgradnje prve elektrane na biogas u zapadnoj Srbiji, odnosno prve elektrane u celoj zemlji, koja će za proizvodnju struje koristiti - kukuruz. Ceo projekat za izgradnju elektrane napravio je Čačanin Milan Filipović (56) na svom imanju u ovom selu, a proizvodnja struje bi, po njegovim procenama, trebalo da krene za tri meseca.

Elektrana u Dragačici proizvodiće 75 kilovata struje po satu, odnosno oko 600.000 kilovata godišnje. Milanova računica je da bi za godinu dana trebalo da, po sadašnjim uslovima otkupa takozvane zelene struje, zaradi 100.000 evra.

40 DOMAĆINSTAVA

SA elektrane Milana Filipovića moći će da se strujom snabdeva oko 40 domaćinstava. Struja, proizvedena u ovoj elektrani, objasnio nam je on, direktno se kači na mrežu, a za proizvedenu energiju dobija nadoknadu od države Srbije. Tako će mu se izgradnja elektrane isplatiti za dve godine rada.

- U svetskim uslovima izgradnja ovakve elektrane košta do milion evra, a ja sam u moju elektranu uložio pet puta manje, i to samo zahvaljujući pameti - kazao nam je Milan, koji je po struci mašinski inženjer.

Elektrana bi na godišnjem nivou trošila oko 1.500 tona sirovine, odnosno kukuruza, stočnog graška, ali i deteline i obične trave. Zapravo svega onoga što može da truli.

- Znam, mnogi će mi zameriti što kukuruz upotrebljavam u ove svrhe. Ali, tvrdim da je mnogo isplativije kukuruz koristiti za elektrane, nego za tov bikova - rekao nam je Milan, koji je u ceo posao uključio i njegovu suprugu i troje dece - sina i dve ćerke. - Zato apelujem na državne organe da pomognu svakom seljaku u izgradnji ovih elektrana, koje su budućnost ne samo Srbije. Planiram izgradnju još jednog postrojenja, a već su se za ovaj vid posla zainteresovale i mnoge komšije, pa se očekuje da kroz godinu dana u Dragačevu niknu još tri elektrane.

Izvor: novosti.rs

Priredio: Albert Mesaros, II-7

Hemijsko-medicinska škola Vršac

Sterijina 113, 26300 Vršac

Telefon: 013 830 292

email: sekretarijat@hms.edu.rs

Više iz ove kategorije Solarni automobil »
PokloniIOtpadSkloni